Sämsta bankkontot kommer från Handelsbanken

Pengar - hundralapp 100 kr
100 kr. Upphovsman till bildmontaget okänd.

Privata Affärers Magnus Gustavsson har skrivit intressant och underhållande om bankkonton och räntesparande. Nordeas ”Förmånskonto” och Swedbanks ”Framtidskonto” ger noll procent i ränta. SEB:s ”Enkla sparkontot” likaså.

Inte mycket till förmåner eller framtid där i tider när inflationen ligger på 1,5-2 procent. Nollränta i den miljön innebär negativ realränta på kontona. Din köpkraft minskar helt enkelt.

Det jag tycker är storbankernas allra sämsta konto (baserat på Gustavssons krönika) är Handelsbankens ”Framtidskonto”. Här finns det förvisso en ränta på 0,05 procent, vilket i praktiken är meningslöst lite. Det som gör att jag tycker att kontot är sämst är att du kan binda kapitalet i ett till tio år UTAN ATT FÅ NÅGOT FÖR DET. Ingen högre ränta på längre bindningstid, utan samma rörliga ränta.

Du höjer risken ju längre tid du binder (låser in) ditt kapital. Att ta högre risker utan att få högre avkastning är uppenbarligen dåliga affärer. Att Handelsbanken erbjuder sånt imponerar inte om jag uttrycker mig diplomatiskt.

13 reaktioner till “Sämsta bankkontot kommer från Handelsbanken”

  1. Vet inte heller vem som satt ihop bildmontaget till 100kr-sedeln. Hursomhelst, personen på bilden känns igen, tror bestämt det är Errol Norstedt, aka Eddie Meduza. Men det kanske var givet? 🙂

  2. Det hela påminner om när Nordnet går ut och predikar stolt att ”spararna fått 3 miljoner” i intäkter. Det man inte säger är att Nordnet själva tog halva tårtan i avgift för att deras kunder ska ta risken att låna ut sina aktier.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

  3. Om vi antar att kontanter är borta inom tio år och att marknadsräntan är -5% på ett vanligt inlåningskonto, så ter sig Handelsbankens tioåriga bundna nollränta som ganska ok.

  4. Ja, usch. Ingen höjdare med Handelsbanken. Santander ger i alla fall lite högre ränta då, med drygt 1.1%.

    Är rädd att det kommer bli på tok för sent med kommande höjning från Riksbanken. Inte förrän om över 1 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)