Vad är aktieutdelning?

Något som jag verkligen gillar med att äga aktier är att få allt mer aktieutdelning. Här kommer en lektion i min aktieskola för dig som är nybörjare och ämnet är: Vad är aktieutdelning?

I aktieskolans avsnitt ”Hernhags introduktion till aktier” kan vi som aktieägare till olika bolag gå runt i ett shoppingcentrum eller färdas genom ett industriområde för att se varumärken och bolag där vi är eller kan bli aktieägare. Istället för att jag bara är konsument utan även är ägare vet jag att många personer arbetar och drar in pengar åt bolagen, så att jag ska kunna få min aktieutdelning.

Börsnoterade bolag har ofta verksamhet globalt, så det är alltid någon anställd som arbetar för att få sin lön och för att vi ägare ska få utdelning och kursuppgång. Rättvist så, båda parter måste få sitt.

Vad är aktieutdelning per definition och när det lönar sig

Utdelningen är den del av årsvinsten eller kassaflödet som bolaget inte behöver investera i annat. Pengarna betalas ut från bolagets konto till din aktiedepå, till ditt ISK eller till din KF.

Den dag en aktie handlas utan rätt till aktieutdelning kallas för x-datum eller x-dagen (eller möjligen ex-dagen). Det datumet brukar kursen falla ungefär lika mycket som utdelningsbeloppet.

Det är istället över tiden som utdelningar lönar sig. Det beror på att sett över ett år eller över flera år kommer bolagets fortsatta intjäning och därmed möjligheten att ge mer utdelning att driva upp aktiekursen igen.

När får jag min utdelning?

Utbetalningarna kommer mellan en och fyra gånger om året. De flesta bolag betalar ut sin ordinarie utdelning om våren, medan andra även skiftar ut kapital om hösten. Det finns dessutom kvartalsutdelare och enstaka månadsutdelare samt bolag med brutet räkenskapsår och därmed med en utdelning som ofta kommer andra månader än övriga bolags.

Läs mer om vilka bolag det är på min sida om hur du får utdelning varje månad året om genom en utdelningsbombmatta.

Exakt när dina aktier ger dig inbetalningar kan du hitta hos din bank/nätmäklare, respektive bolags investerarsida, samt i exempelvis börskalendern på Privata Affärers sajt.

Hur du alls kommer igång rent praktiskt med aktieutdelning och aktiesparande har jag en sida om här.

Vilka typer av aktieutdelning finns det?

Det vanligaste är att du får pengar, så kallad kontantutdelning. Det förekommer även att bolag delar ut aktier i ett intresse- eller dotterbolag.

Regelbunden utdelning kallas för ordinarie utdelning och den beslutas på bolagsstämma årsvis. Utöver det kan det bli bonusutdelningar när finanserna och intjäningen tillåter.

Aktierna du ska köpa för att få utdelning

Få gärna inspiration genom att titta på mina topplistor över börsens stabilaste utdelningsaktier. Jag har främst svenska utdelningsaktier i tre olika kategorier, men även en del utländska. När det är köpläge är en annan sak, men där hittar du i vart fall förslag på bolag med lång utdelningstrend.

Du kan också få utdelning genom att investera i min sparbox, Utdelningsfavoriter by Hernhag, som du kan läsa om här på Aktieinvest.se. En fördel med den är att du kan få utdelningen återinvesterad automatiskt och det helt courtagefritt. Annars får du själv välja när och i vilket bolag som du ska återinvestera, om du inte behöver ta kapitalet och använda det till annat utanför börsen.

Det enkla sättet att ta hem vinster på börsen

Utdelningar från aktier är ett relativt enkelt sätt att få loss pengar från dina investeringar. Jag brukar säga att det är det enklaste sättet att ta hem vinster från börsen och det utan att behöva sälja en enda aktie. Det handlar därmed inte alls om tajming, för du får utdelningen på förutbestämda datum enligt ovan.

Vad är aktieutdelning? Det är utbetalningar från bolagen du äger aktier i och det är ett enkelt sätt att ta hem vinsten på börsen via.
Utdelningar från aktier är ett relativt enkelt sätt att få loss pengar från dina investeringar.

Det är även något som ger oss investerare regelbundna kassaflöden, vilket brukar göra det lättare att hantera känslorna på börsen. Det hjälper oss med andra ord att hantera allt med börspsykologi (som du kan läsa mer om här).

Min utdelningsportfölj

Min utdelningsportfölj är det stora trygga basen i min sparportfölj. Den är uppdelad i olika kategorier, där de två största är de allra säkraste utdelningsaktierna/bolagen samt utdelningshöjande bolag.

Hur jag viktar portföljen kan du se exempel på här. Jag har alltid största delen av mitt kapital i den stora trygga basens båda delar av portföljen och mindre delar i cykliska aktier och i tillväxtaktier. Det möjliggör ett mer passivt sparande och relativt feta utdelningsinkomster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)