Sparguruns tips för sparkvot och att lyckas på sociala medier

Spargurun intervju om bl.a. sparkvot.

Spargurun har en av de största följarskarorna i Sverige bland aktiesparare på Instagram med tiotusentals följare. Jag intervjuande honom för att ställa några frågor om hans resa mot ekonomisk frihet.

Du är i 30-års åldern men har redan ett rejält kapital sparat. När väcktes ditt intresse för pengar och sparande?
Intresset har egentligen växt fram under hela min uppväxt. När jag var i tonåren minns jag att jag blev skogstokig när min lillebror ville köpa dyra märkesjeans, och när någon tog en två timmar lång dusch. Men jag brukar säga att jag började på riktigt under 2013, när jag var runt 23 år. Jag hade på ett planlöst sätt samlat på mig några hundratusen kronor redan innan det, men det var då jag verkligen började läsa på vad man kan åstadkomma med pengar. Året därpå köpte jag mina första aktier, i Electrolux.

Din sparkvot i december 2019 var imponerande 85 procent. Hur maxar du
sparkvoten?
Jag brukar rekommendera att angripa sparkvoten från två håll. Steg 1 är att få koll på dina kostnader och reducera onödiga utgifter. När du gjort det gäller det att inkorporera ett kostnadsfokus i ditt mindset; att inte slösa pengar i onödan ska gå per automatik. Kostnaderna kan ju bara reduceras till en viss gräns (även om var den gränsen går är individuellt) så för att nå högre sparkvoter över 50% behöver de allra flesta även jobba med steg 2; att höja intäkterna. Det är här mitt fokus ligger just nu, apropå frågan nedan.

Tips på att lyckas via sociala medier och ha detta som en extra inkomst?
Det viktigaste är helt klart att skapa content som folk vill se. Hitta din nisch och kör stenhårt på det. Gör du det bra kommer följarna att komma, och med dem kommer möjligheter att tjäna pengar. Sedan tycker jag det är oerhört viktigt att bara ha sponsrade samarbeten med företag och produkter som du kan stå bakom själv, och som du tror är bra för dina följare.

Hur ser din sparportfölj ut? Vad har du för aktiestrategi?
Det mesta av mitt sparande går direkt in till min aktieportfölj. Tanken med portföljen är att den i framtiden ska generera passiva intäkter i form av utdelningar som jag ska kunna leva av. För tillfället är utdelningar inte ett huvudfokus även om de flesta bolag i min portfölj ger utdelning (det är ju trots allt ett sundhetstecken). Min tanke är att skifta över till mer högutdelande bolag när utdelningarna ska betala mina räkningar om en sisådär 10 år. I nuläget är fokus primärt på bolag med långsiktigt stigande vinst/omsättning i branscher jag tror starkt på framöver. Jag investerar på lång sikt och gillar att ha en mix av bolag med stabila kassaflöden och mer tillväxtorienterade bolag.

Vad gör du om tio år?
Om tio år är jag ekonomiskt fri vilket för mig innebär att mina passiva intäkter täcker mina levnadskostnader. Jag kommer inte nödvändigtvis ha slutat arbeta helt och hållet för det men fokus kommer att ligga på projekt som jag tycker är intressanta och roliga och som inte nödvändigtvis behöver inbringa så mycket pengar. Ett liv där fokus ligger på fritiden och inte på arbete helt enkelt.


Du kan också läsa mer om sparkvot här.

4 reaktioner till “Sparguruns tips för sparkvot och att lyckas på sociala medier”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)