Frågelådan: Halvårsutdelningar och depå för barnsparande

Frågelåda
Frågelådan. Foto: Mimmie England.

Frågor som inte kommer på aktiechatten hos PA om fredagarna skickas ibland direkt till mig. Ibland dyker svaren upp som blogginlägg, fast ofta är det enklare för mig om du istället kommenterar längst ned på min sparportföljsida. Frågorna nedan är från mejlkorgen i höstas.

Fråga: Jag ska spara för dotterns räkning. Här har jag förstått att man ska spara till sina barn i KF konto pga att det är lättare/bättre att överlåta till barnet. Men jag har ändå svårt att förstå det resonemanget fullt ut. Det är ju bättre att ha sitt sparande i ISK. Om dottern får ta över ett Kapitalförsäkringskonto behöver hon ju isf flytta över det sparandet till ett ISK konto sedan. Krånglar inte det till det? Kan man inte spara direkt i ISK konto till sitt barn från början? Och ska det konto jag sparar för dottern ha henne eller min man som förmånstagare om något skulle hända mig? Jag vill ju kunna bestämma när hon ska få ta över sparandet.
Svar: KF är egentligen minst lika bra för barnsparande som ISK även för dottern. Det går med det sagt att barnspara i ISK också. I KF skulle jag sätta barnet som förmånstagare och inte en bättre hälft, kärleken kan ta slut men barn har man livet ut och de ska ändå ärva i slutändan. Du kan med både ISK och KF i ditt namn bestämma när du vill ta ut delar av pengarna och överföra till barnet. Allt på en gång är kanske inte ens nödvändigt?

Fråga: Clas Ohlson betalar numera ut utdelningen halvårsvis. Nu i september kom halva utdelningen och nästa är beräknad till januari 2020. Jag kontaktade Clas Ohlson angående detta och de förklarade det som att de betalar ut två gånger under sitt räkenskapsår (brutet) vilket då blir korrekt. Men det jag inte förstår är att det under 2019 bara kommer en halv utdelning men att under 2020 kommer det utdelning vid två tillfällen under 2020? Försvinner inte således en halv utdelning under 2019? Borde det inte rimligtvis betalats ut en halva redan i början av 2019?
Svar: Ja, det stämmer. I övergången från helårsutdelningar till halvårsutdelningar får vi vänta ett halvår extra på ena halvan av utdelningen. Resurs Bank är mig veterligen enda bolaget som löst det problemet, för de hade 2017 en (extra)utdelning om hösten för att så att säga överbrygga halvårsgapet. Bra jobbat av dem!

Fråga: Jag följer både dig och Arne Talving och läser era böcker och  försöker så gott det går skapa mig en stabil portfölj. Dock när det kommer till investmentbolagen så undrar jag om det finns någon som helst anledning att köpa Spiltan investmentbolaget Sverige-fond jämfört med att istället köpa aktier i ett antal investmentbolag? Jag tänker att enda orsaken att välja Spiltan istället är om man egentligen inte vill hålla på med aktier utan t.ex. bara månadsspara i en fond.
Svar: Det är som du skriver, smidigt att kunna köpa många investmentbolagsaktier via en enda fond som du kan handla utan courtage och månadsspara i. Aktiehandel kostar en liten slant, men det gör förvaltningsavgiften i fonden också. Med aktier kan man välja fördelning mellan innehaven själv, om man nu har en bestämt uppfattning om vad man vill där. Sammantaget ingen stor skillnad utan mer en smaksak vad man väljer.

Fråga: Jag köpte en post i Brookfield Property Partners LP. Jag har aldrig sett dig kommentera den aktien, anser du att den inte är köpvärd eller anser du att du redan har fullt med fastigheter genom dina andra innehav?
Svar: Jag tycker det finns andra bra fastighetsbolag med god utdelning och bra inriktning som jag gillar bättre. Lite för mycket shoppinglokaler i deras portfölj för min smak, men jag har inget emot bolaget sammantaget men det är heller ingen favorit.

Fråga: Vad är det för skillnad på acc och dist i fondnamnen? Exempelvis JMP US Technology A  ( acc ).
Svar: Skillnaden mellan acc och dis eller dist står i min ordlista för fonder och fondnamn. Acc eller Ack står för ackumulerande, det vill säga den fondens fondklass ger ingen utdelning till dig som ägare av andelar utan allt återinvesteras.

2 reaktioner till “Frågelådan: Halvårsutdelningar och depå för barnsparande”

 1. Hej! Kring börsläget nu. Skulle behöva tips på min allokering.
  Min portfölj består av investmentbolag, men kommer toppa portföljen med utdelningsaktier.
  Har valt dessa, någon branch jag borde lägga till, eller ta bort?
  Alfa Laval
  Castellum
  Xact Hög

  Brookfield Asset
  Brookfield Infra
  Brookfield Renew

  AT&T
  Johnson Johnson
  New Mountain Finance

  Capman
  Neste
  Sampo

  Tacksam för svar.

  1. Hej! Jag har själv aktier i de där bolagen så jag avråder inte från något, även om kursen i New Mountain är misstänksamt låg nu. Att grunda med investmentbolagsaktier och ha utdelningsaktier ovanpå det låter bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)