Testar andningsövning från Wim Hof för att hålla mig frisk och må bra


Under 2019 har jag börjat med olika rutiner för att må bättre och hålla mig friskare. En av de bästa sakerna är hittills är denna andningsövning från Wim Hof ”The Ice man” som du kan se i klippet ovan.

Efter de sjukdomar jag hade under första fyra månaderna 2019 började jag med hans andningsteknik. Övningen består av 30 djupa andetag, sedan andas ut och därefter hålla andan så länge man kan. Därefter dra ett andetag och håll det i 10 sekunder.

Hittills sedan sommaren 2019 har jag hållit mig frisk, vilket inte säger något då det gått för kort tid. Däremot upplever jag att andningsövningen gör mig avslappnad, nedstressad, spänningar i t.ex. nacken efter en långsittning framför tangentbordet försvinner och det är skönt att varva ned genom att hålla andan.

Det sistnämnda förvånar mig, då jag alltid varit dålig på det och syrebrist ska vara otrevligt. Efter många andetag är det inga problem att hålla andan och efter en eller två ronder kommer över 2 minuter. I enstaka fall 3 minuter utan ett andetag. Total frid 1-3 gånger per dag via denna andningsövning från Wim Hof är nog bra för nerver, kropp och sannolikt även immunförsvaret.

Testet läkarna gjorde på Wim Hof kan man se nedan och att han inte blir sjuk när de injicerar honom med bakterien är intressant. Efter att han och andra lyckats med det har experter slutat håna honom, även om allt han säger om det biologiska kanske inte stämmer exakt.

Ska återkomma med min eventuella friskhet eller sjukdomsfrekvens kommande år för att följa upp mina test med den här andningsintensiva meditationen eller vad jag ska kalla det.

Under vintern i slutet av 2018 började jag duscha i kallt vatten för att förbättra blodcirkulationen, men det hjälpte inte immunförsvaret tillräckligt för att hålla mig frisk. Mina sjukdomar hade nog fått ändå och det sägs vara hälsosamt med lite kallt vatten, men det biologiska där är inget jag kan så mycket om.

Kanske stärker kallbad/kallduschar immunförsvaret lite, kanske inte. Kanske blir det bättre blodcirkulation eller i vart fall lättare för huden att snabbt ställa om mellan olika temperaturer, för att man har tränat i duschen så att säga. Jag fortsätter med en del kalla duschar ett tag till, för jag upplever ibland att en tendens att huden blir kall utan att jag fryser nuförtiden, vilket skiljer sig lite mot tidigare. Kanske kan jag effektivare dra in värmen i kroppen, vad vet jag.

Wim Hof har världsrekord i isbad och sånt, men det avskräcker mig snarare än inspirerar. Han rekommenderar att man löptränar i skor, shorts och mössa men inget mer i klädväg och det mitt i den snöiga vintern. Det tänker jag inte prova, även om man fokuserar mot andningen är det för extremt för mig.

Kanske jag ska löpträna lite tunnare klädd ibland för att trappa upp det något, testa lite.

Tänker du också testa något av detta?

4 reaktioner till “Testar andningsövning från Wim Hof för att hålla mig frisk och må bra”

 1. Marcus, hur har det gått med andningsövningarna? De ska ju ge ökad koldioxidtolerans, och enligt boken The Wedge, av Scott Carney, i kapitlet där han intervjuar Brian Mackenzie, så finns det en stark koppling mellan koldioxidtolerans och förmåga att stå emot oro, anxiety. Alltså låg förmåga att tåla koldioxid, hög känslighet för oro, anxiety och stress. Jag själv fattade inte poängen med dessa andningsövningar när jag började med kallbad för drygt ett år sedan, men så började jag ingen, för ca två månader sedan och har verkligen upplevt en skillnad.

  1. Svårt att säga om jag är stresståligare eller mindre orolig. Däremot vet jag att jag varit frisk sedan april 2019 och fram till idag. Ett personbästa! Troligen tack vare dagliga andningsövningar, två ronder.

 2. Hej Markus!

  Kul att du också följer Wim, åtminstone delvis. Gör för egen del kalla duschar (börjar ljummet för att vrida ner mot kallt succisivt inom en minut och totalt 4-5 minuter) sedan två månader tillbaka och 100 armhävningar tre ggr vecka 1, två ggr per vecka vecka 2, kör så växelvis i totalt 6-8 veckor, samt tar en vila på en eller två veckor därefter för att sedan börja om med ”vecka 1” igen ( sedan i maj 2019).

  Ska också börja med andningsövningarna, har bara testat i soffan, med 30 inandningar och utandningar och sedan hålla andan, skön känsla om än lite groggy i skallen efteråt, men skulle bara säga, att från att ha varit förkyld 3-4 ggr per år hela livet dessförinnan så är detta borta sedan träningen tog vid (är 45 år).

  Samt när man tar långpromenader eller löpturer så är det tunn funktionströja och tunn träningsjacka som gäller, däremot aldrig sitta kallt eller vara stilla i kallt så som Wim klarar, där får man nog träna och känna sig fram för att hitta rätt balans.

  Så att träning i kombination med kalla duschar och andningsövningar har fungerat toppen för mig och jag tänker fortsätta.

  Nu blir det lite PEG-tal för att sortera fram nästa aktieköpen och en kall dusch för att starta en återigen härlig lördag, tack Marcus för att du delar med dig om ekonomi och hälsotips.

  Mvh André

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)