Texas Instruments ny aktie i portföljen

Jag har köpt på mig en ”schtek” i den stora amerikanska chiptillverkaren Texas Instruments. En bombmatta mot IT-sektorn som höjt utdelningen 11 år på raken. Bolaget ligger ungefär mitt mellan utdelningshöjare och tillväxtbolag, då direktavkastningen är måttliga 2,4%. P/E-talet hyfsade räknat 20 på fjolårets faktiska vinst och det fria kassaflödet är ökat 7 procent om året i snitt sedan 2004.

Samtidigt har jag gjort mig av med fastighetsbolaget Senior Housing Properties, eftersom jag inte kan värdera affären där de köper in sig i bolaget RMR som förvaltar SHN /fastighetsrörelsen. Allt som RMR förvaltar verkar förr eller senare hamna uppåt misstänksamt höga direktavkastningen 10%. 

En del av de pengarna går till befintliga innehaven AT&T, AMLP och Estea Kapitalandelsbevis1. 

4 reaktioner till “Texas Instruments ny aktie i portföljen”

 1. Hej Marcus!

  Varför TXN? De må vara utdelningshöjare, men i framkanten ligger de väl knappast även om de förstås tuffar på. Jag skulle satsat på Intel, som har 15 % av halvledarmarknaden (TXN har drygt 3). Intel lanserade nyligen en USB-sticka som innehåller en hel dator inkl. Windows för några hundra kronor. Nu pratar vi grejer! Som aktieägare i ATEA borde jag nog bäva.

  Jag har jobbat med it i många år men minns inte att TXN just nämnts. Fast en gång i tiden stötte jag på en Texas-terminal med inbyggt modem och värmekänsligt papper. Revolutionerande då, men det var i forntiden, tidigt 80-tal …

  Helst skulle jag nog satsat på en ETF om jag ville ha mer exponering mot globala teknikföretag, så slipper man följa med teknikutvecklingen.

  Och nej, jag skriver inte snabbare än du – snarast långsammare. Men jag skyller på att jag satt väldigt obekvämt …

  //V-a

  1. Hej!
   Tack för feedback! Jag hittade TXN sen jag läst en analys i ett amerikanska analysbrev. Det jag själv lästa i årsredovisning etc gillade jag också hyfsat. TXN har låg utdelningsandel och har nischat sig mot analoga och digitala chip. Intel är lite för stora på något vis, jag letade efter en lite mindre offensivare IT-aktie. En ETF eller annan fond som följer IT ska jag kanske köpa ändå.

   1. TXN har faktiskt ”Wide moat”, enligt Morningstar. Det har också Intel. TXN-aktien uppvisar dessutom en ”slight margin of safety”. Men vallgraven verkar knuten till den analoga teknologin och om man inte, som Intel, satsar stort på ny teknik och R&D, så kanske det kan bli en akilleshäl istället. Intressant är att TXN:s kurs har gått märkbart bättre än Intel sedan 2006 – kanske det senare drabbats mer av konkurrens från Ostasien? Men dubbelt så bra som TXN har S&P-500 gått, så varför alls satsa på denna typ av bolag vars teknik är svår att förstå och värdera? Jag avstår i alla fall. ”Man kan inte ha alla aktier” – vad det inte det du skrev en gång 😉
    //V-a

    1. Morningstar och aktier är en ny kombination för mig. Har dem knappt till fonder. Nåväl, Intel klarade ju inte av att höja utdelningen i finanskrisen så att de gått kursmässigt sämre än TXN förstår jag, men med det sagt tittar jag i urvalsprocessen inte direkt på hur det tidigare år gått kursmässigt vs något index.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)