Månadens första frågelåda om aktier och fonder

Aktiechatten hos Privata Affärer har kört igång igen och jag har fått nya frågor i mejlboxen. Här nedan kommer frågorna (svärtade) och svaren om aktier och fonder:

Jag följer din blogg och är nu intresserad av att skapa en bra utdelningsportfölj med en jämvikt mellan pref aktier och bra utdelningsaktier långsiktigt. Jag har redan Akelius pref, HM och Castellum. Vilka andra bolag skulle du rekommendera och hur stor del av pref respektive utdelningsaktier? Min sparhorisont ligger på 15 år och jag har även tänkt att återinvestera i dessa bolag och även öka innehavet vid läge.
Preferensaktier har nog lite lägre risk, men borde över tid ge lite sämre totalavkastning än vanliga aktier (stamaktier). Med så lång placeringshorisont som 15 år bör majoriteten av ditt sparande vara i stamaktier. En enkel strategi för att hitta utdelningsaktier är att köpa de på hernhag.se/utdelningar när de rekylerar i kurs. 

Jag och min sambo har bestämt oss för att vi vill börja spara för framtiden, vi är 44 år båda två och har en sparhorisont på ca 10 år eller mer. Får vi lov att bara ställa en fråga om hur du tycker vi ska månadsspara om vi tillsammans ska spara 20-30000kr i månaden? Vi vill inte chansa, men ändå få bra avkastning (vem vill inte det :-)) Men hur gör vi bäst? Vi är HELT NOVISA och inte rika, men har förmågan att kunna spara dessa summor några år framöver iallafall.  Säg att 80% är säkert och 20 lite mer riskabelt kanske.
Börja med investmentbolag, så får ni riskspridning som historiskt gett bättre avkastning till lägre pris än indexfonder. Komplettera med bra välskötta bolag i olika branscher, gärna när de rekylerat ned i kurs lite, gärna även de med god utdelningshistorik, som de på hernhag.se/utdelningar Månadssparande under flera år lönar sig säkert tids nog, även om börsen ibland går ned ett par år på raken. Går börsen ned är det i princip bra för er, för då blir ju aktierna billigare och billigare att köpa. Sen är du förstås trist om ni köper en massa aktier och det kommer ett ras, men fokusera då på att det är rea och att börsen kommer att vända upp förr eller senare. 
 
Vet inte hur jag ska göra? Har 1100 HM som jag köpte i höstas för 278 kr och 750 Investor som köptes för 332 kr. Har dessutom 100.000 på banken. HM har jag tänkt att behålla under många år men är mer osäker på Investor. Känns osäkert vad som händer tex i Kina. Behöver inte pengarna just nu. Har inga lån och bor i hyresrätt. Bara sitta lugnt i båten, som det brukar heta och behålla dem under ett antal år. Brukar väl löna sig att behålla under en längre tid?
Sett på 5-10 år spelar den senaste tidens oro i Kina ingen roll. Det kan bli bättre, det kan bli sämre. Kvalitetsbolagen du investerat i klarar sig på ett eller annat vis. Det är för de flesta för svårt att försöka tajma börsen. Särskilt med den krigskassa du har behöver du inte vara orolig.
🙂
 
Följer en intressant ETN som heter ”Barclays Inverse U.S. Treasury Futures Composite Index, TAPR” och som är kopplad till långräntan i USA. Du som är bra på ETF’er och liknande, finns något liknande för europeiska räntor, tex tyska eller svenska långräntan?
Inte vad jag kan komma på, men jag ska hålla ögonen öppna. 
 
Vad har du att säga om: 1% Avanza Zero, 5% SPP aktiefond Global, 19% Spiltan räntefond Sverige, 23% Spiltan aktiefond investment, 26% AMF balansfond, 9%     Swedbank robur indexfond asien, 14% AMF aktiefond europa?
Din fondportfölj ser ut att ha låg risk och bra spridning. Jag kan inte alla fonder i detalj.

2 reaktioner till “Månadens första frågelåda om aktier och fonder”

  1. Hej
    Svårt förstås, men hur skulle du bedöma risken med grek.ETF som PA skrev om Global X FTSE Greece 20 ?
    Skulle du själv investera en peng i denna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)