Tillväxtaktiefonden slog index i år igen

Min portfölj som jag förvaltar som en tillväxtaktieindexfond har nu slagit börsindex i tre år tre möjliga. Det blev under de gångna året 3,2 procent i uppgång för ISK-depån där jag har aktierna i mitt så kallade index. Börsens utdelningsinkluderande index OMSXGI föll samtidigt med 11,1 procent. Det stod klart på årsdagen den 12 juni 2022.

Tillväxtaktierna har lönat sig även detta år.

Detta trots mitt hittills katastrofala byte från Sobi till Sinch för ett år sedan. Att förvalta en portfölj som en bred indexfond verkar löna sig, även om mycket inom tillväxt faller hårt just nu i dagarna.

De gamla kursvinnarna Vitec och Fortnox har under året fortsatt att leverera och när de största innehaven går bra gör ofta hela fonden det.

Under året har Veoneer blivit uppköpta. När jag nu ska uppdatera min indexfondliknande portfölj stoppar jag därför in ett nytt innehav som jag tror på långsiktigt.

Ny aktien i tillväxtaktieindexet 2022 blir Lime Technologies. Intäkterna stiger snabbt och fint per aktie utan avbrott, medan lönsamheten hackat till och från under de senaste två åren. Lime är ett lovande mjukvarubolag med stigande aktieutdelning sedan tre år tillbaka i tiden. Verksamheten är CRM-system för kund- och säljorganisationer.

Limes värdering har kommit ned rejält efter kursraset. Aktien handlas ändå till höga 57 gånger årsvinsten, enligt Börsdata.

Övriga omviktningar i tillväxtaktiefonden. Jag viktar även upp i de aktierna som har lägst vikt, i första hand Sinch men också Probi och Proct i viss del. Hälften likviderna från Veoneer-budet lägger jag i Lime, som därmed hamnar i mitten av fonden viktmässigt.

Indexfonden/portföljen kan du följa på min sajt via länken i första stycket eller gå till Shareville.

Vill du läsa mer om portföljbyggande och sådana här ”fonder” kan du göra det i min bok om olika tillgångar.

I kapitel 13 i Hitta tillgångarna som gör dig rik kan du läsa mer om hur du skapar egna indexfonder.
I kapitel 13 i Hitta tillgångarna som gör dig rik kan du läsa mer om hur du skapar egna indexfonder.

Du kan köpa boken Hitta tillgångarna som gör dig rik hos både Bokus och Adlibris eller signerade exemplar via Sterners Förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)