Tumregler och råd i september

Här är en ny omgång med allmänna börsråd och investeringsstips utifrån de artiklar jag skrivit. Inte alla som citerar sig själv varenda månad!
🙂

Tumregel för bättre placeringar i grödor
Grödor är substitut för varandra och då och då tenderar spannmål att rusa i höjden på grund av missväxt, minskade odlingsarealer och/eller ökad efterfrågan.
”Tumregeln som hjälper dig till bättre placeringar med jordbruksprodukter är att inte satsa långsiktigt på det senaste halvårets stora prisvinnare, utan vänta på nedgång. Det är nämligen bara en tidsfråga innan det kommer en större skörd som pressar priset igen.”

Två ETF-regler för nybörjaren
”Vissa ETF:er gör samma sak, men kostar olika mycket.”
Se dessutom upp med att många fondbolag i informationen om ETF:erna på sina sajter tar upp det senaste kvartalets utdelning omräknat till årsbasis, vilket är vilseledande då det delas ut olika mycket kapital varje kvartal.

Så hanterar du valutaeffekter
Som börsplacerare kan du nästan strunta i valutaeffekter då de är svårprognostiserade, motstridiga och svänger mindre än aktiekurserna. Bolagen har dessutom olika typer av valutasäkringar och verksamhet i många olika länder och valutor.

Tillväxtbolag behöver lönsamhet förr eller senare
”Snabb tillväxt i intäkter är bra, men vinstförbättringar är på sikt bättre. Det är svårt att gissa framtiden, men god historik ökar dina chanser.”
”Störst sannolikhet att hitta långsiktiga vinnare bland tillväxtbolag gör du bland de kontinuerligt växer både i försäljning och i resultat. Minns IT-bubblans tillväxtraketer som i regel saknade allt lönsamhet heter.”

Var långsiktig men inte helt passiv
Jag har fortsatt att aktiechatta med läsare och sajtbesökare, och i månadens sista chatt skrev jag bland annat dessa tumregler och börsknep:
”Är du långsiktig är det i regel lika bra att aldrig gissa hur börsen ska gå, utan bara följa bolagen och deras framtidsförutsättningar. Satsa på att få mer utdelning från aktierna varje år hellre än att tajma marknaden. Vill du lugna nerverna är ett knep att sälja lite grann, så du har kontanter redo att köpa för om det går ned. ”

3 reaktioner till “Tumregler och råd i september”

 1. Hej Marcus !
  Funderar på ETF.er,är ganska lat till naturen, det skulle vara bra om Du eller någon annan skrev en artikel i PA och listade dessas kostnader, inriktning samt utdelning och utveckling. Kanske det redan gjort, i så fall vilket nummer:
  Ha en trevlig helg med mycket och god glass.
  mvh
  Sture

  1. Hej Sture!

   Det kommer faktiskt just en sådan granskning i Placeringsguiden som kommer på måndag. Högutdelande ETF:er skrev jag dessutom lite om i förra PG. Hoppas du har den tidningen, annars kanske det dyker upp någon liten ETF-grej på PA:s webb framöver.
   Trevlig helg själv, med eller utan glass!

   1. Tack för svar,
    men tyvärr har jag inte PG bara PA. så jag väntar ivrigt på något om dem i PA.
    Har hittills haft en bra helg, ingen glass men äpplekaka med vaniljsås som jag bakat själv samt bjudit goda vänner på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)