Utdelningsaktierna där de långa trenderna bröts i coronakrisen

dividends dont lie - utdelningar ljuger inte

Mina topplistor över utdelningsaktierna med längst trender har fått sig en törn denna vår. Coronakrisens efterfrågesvacka gjorde så att många börsbolag för första gången någonsin tvingats ändra sina egna utdelningsförslag till årsstämmorna.

Topplistan med bolagen med flest år i följd respektive de med längst trend utan sänkning är uppdaterade. Ett flertal bolag är markerade med ”OBS!” för att det är osäkert om börsbolaget återkommer och delar ut mer i höst eller inte. Här är ändringarna jag gjort hittills och hur statistiken ser ut:

Två av bolagen som höjer varje år:
* Hexagon skjuter upp beslutet till hösten 2020.
* Loomis drar in hela utdelningen, men kan återkomma i höst och dela ut.
2 bolag av totalt sju på listan med höjd utdelning varje år innebär att fem bolag eller 72 procent ännu behåller sin svit av utdelningshöjningar. I bästa fall fler om Hexagon och Loomis delar ut tillräckligt mycket i höst. Skillnaden i bolagens förfarande är att Hexagon skjuter upp beslutet helt, medan Loomis beslutar om noll kr i utdelning men eventuellt återkommer i höst och delar ut.

11 av bolagen med längst trend utan sänkning:
6 slopar: Alfa Laval, Duni, Fenix, H&M, Softronic (kanske återkommer för utdelning i höst), ÅF Pöyry
5 sänker men kan dela ut mer hösten 2020: Assa Abloy, Atlas Copco, Beijer Alma, Beijer Ref, Nibe.
11 bolag av totalt 24 bolag har slopat eller skjutit upp sin utdelning, vilket  innebär att 13 bolag eller 54 procent ännu behåller. Om alla de fem bolag som sänkt men som planerar att återkomma med mer utdelning i höst om marknaden är stark nog skulle dela ut i nivå med sina ursprungliga förslag är det 18 bolag eller 75 procent som klarar av att behålla sin utdelningstrend.

3 av bolagen som sänker sällan men gjort det minst en gång tidigare de senaste fem åren:
SCA, Skanska, Telia har ändrat och sänkt sina förslag, men överväger dela ut mer i höst. Dessa tre aktier finns långt ned på sidan i avdelningen med bolag som sänker mycket sällan.

Fler bolag kan komma att sänka framöver. Oavsett uppdaterar jag utdelningstopplistorna successivt under året när vi vet hur det gick med planerna på att återkomma med mer utdelning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)