Jag har intervjuat minimalisterna Elisabeth Byström och Johan Ernfors för att ta reda på lite mer saker om minimalism. Samtidigt läser jag deras bok Prylbanta, som jag ska recensera sen. Det ligger ganska nära det jag och Arne Talving skriver om i Bli rik och fri med aktier, nämligen att frigöra tid, energi och spara pengar genom att konsumera smart.
1 Vilka är de största fördelarna med att leva minimalistiskt?
Det finnas många vinster med en minimalistisk livsstil men de vi främst brukar lyfta fram är att livsstilen frigör tid, mental energi och pengar till sådant som du värderar högt och bryr dig om. Samt att det även blir enklare och roligare att agera på ett sätt som är mer hållbart ur miljösynpunkt och mer försvarbart ur ett humanistiskt perspektiv. Sen kan det såklart vara individuellt vilken av dessa fem fördelar man tycker är mest värd, eller variera över tid.
2 Vilka är era bästa tips när det gäller att få ner kostnaderna?
Att minimera sin konsumtion och se till att den konsumtion som görs är behovsstyrd, och inte sker som tillfällig humörjustering, av (o)vana, bygger på romantiserade behovsanalyser eller sker i jakt på status eller identitet.
Att fokusera på det man har och glädjas åt det, istället för att sukta efter det man inte har. I dag när vi matas med bilder på perfekta och stylade hem, garderober och kroppar är det väldigt lätt att bli missnöjd med det man har.
Att undersöka om det som verkligen behöver köpas går att få tag på billigare second hand, eller går att låna eller hyra om det ska användas sällan. Ofta är det trots allt tillgången till saker som är det väsentliga och löser problemet, inte själva ägandet.
Många av sätten att få ner kostnaderna behöver inte innebära försämrad livskvalitet utan det handlar om att etablera nya vanor och synsätt, att inte gå på den första lösningen som för många är nykonsumtion.
3 Vad sparar mest tid och minimaliserar tidsslöseri?
Att slippa lägga tid på att gå i butiker eller shoppa online, göra research, jämföra priser och vela mellan olika val och modeller.
Att ha färre saker som kräver att man organiserar, städar, plockar, reparera och underhåller saken.
Att var sak har sin plats gör att man sällan behöver lägga tid på att leta efter nycklar, plånbok, mobil eller något klädesplagg.
Och när man har mer tid över i vardagen så minskar oftast stressen vilket är en positiv bieffekt.
4 Har man fler prylar och saker än man har tid för att använda och råd att ha, så stressar somliga lätta upp sig över det eller får dåligt samvete. Jag (och även andra förmodar jag) hävdar att då är det egentligen inte vi själva som äger sakerna utan sakerna som äger oss. Vad är ert råd till de som har konsumerat mer än de mår bra av?
Så är det verkligen, och ett första steg mot förändring är att bli just medveten om den här känslan och vilja skapa en förändring. Genom att lära känna sig själv och se sina konsumtionsmönster kommer det bli lättare att agera annorlunda framöver.
Har man konsumerat mer än man mår bra av så är vårt tips att börja prylbanta. Man kommer förmodligen känna sig friare och förhoppningsvis frigörs även pengar när saker som egentligen inte behövs eller används särskilt frekvent istället kan säljas. Dessutom slipper man se det där oanvända sakerna och slipper bli ständigt påmind och få dåligt samvete.
Med färre saker blir man dessutom mer flexibel och kan bo mindre och billigare om så skulle behövas under en period.
5 Hur mycket kan vi egentligen minimalisera? Förr eller senare ska vi väl se upp så vi inte blir överambitiösa och blir snåla så vi går miste om livsnjutning?
Det finns minimalister som lever med enbart 100 prylar eller i ”tiny houses” eller som nomader. Den typen av minimalism kallar vi extrem minimalism och det är inte den vi förespråkar eller vill inspirera till. Vår minimalism kan mer liknas vid en ”Svensson-minimalism” som är mer tillgänglig för alla och utgår från behov. Den innebär att du skalar bort det som inte tillför värde i livet, för att göra mer plats för det som tillför värde för just dig. Vilket såklart kan förändras över tid när intressen, prioriteringar och livet förändras.
Minimalism ska fungera som en tjänare och positiv katalysator och inte som härskare eller diktator kring din livskvalitet, dina personliga mål och värderingar i livet. En minimalistisk livsstil ska hjälpa och underlätta din vardag, inte stjälpa och försvåra den genom att du minimera så mycket att livskvaliteten sjunker. Minimalism är inte ett självändamål i sig.
6 Tycker ni att man ska leva minimalistiskt inom alla områden, eller bara vissa områden för att kunna ha tid och råd att konsumera desto mer inom de man verkligen vill prioritera? Om det går att säga något generellt.
Vi tror att de allra flesta kan dra fördelar genom att minimera något inom de flesta områdena, exempelvis bland prylar, kläder, åtaganden, intressen, utgifter, relationer och digitalt.
Med en minimalistisk livsstil så försöker man minimera det man själv anser är oprioriterat i livet, för att skapa mer plats för det som man vill prioritera och värderar högt. Alla har vi områden i livet där vi önskar kunna lägga mer tid, pengar och energi. En minimalistisk livsstil kan hjälpa dig både att hitta vilka dessa områden är, men också att frigöra mer tid, pengar och energi så att de kan få mer utrymme i ditt liv. Och på så vis skapa ett friare och gladare liv.
Jättespännande ämne. Det är svårt att gå från ett tänk när man bara köper saker för att det är kul till att direkt bli minimalist.
Finns det någon bra sida med tips på hur du kan sakta men säkert påbörja en resa mot minimalism, eller om man kanske inte vill ta hela steget?
/Pappa betalar?
Jag känner bara till Minimalisterna.
Kan starkt rekommendera boken Hejdå saker av Fumio Sasaki.
Det finns ganska många minimalister på Instagram som man kan inspireras av.