Lätt att missa den lilla fondskatten

Hösten 2013 granskade jag råvarufonder. Både den numera nedlagda Xact Råvaror och Handelsbankens Råvarufond följde samma råvaruprisindex och hade en förvaltningsavgift på 0,7 procent. Handelsbankens Råvarufonds totala årliga kostnad är 0,75 procent, medan Xact Råvaror kostar 0,7 procent totalt.

Enligt Xact Fonder  var båda fonderna registrerade i Luxemburg och där har mutual funds (alltså vanliga fonder) en skatt på 5 punkter årligen medan ETF:er är befriade från denna ”taxe d’abonnement”.

Fonder som är reggade i skatteparadiset Luxemburg är alltså dyrare på grund av en skatt på 0,05 procent. Det är inte mycket, men det kan gå att undvika om du istället satsar på en ETF som följer samma index. Enda nackdelen är att ETF:er kostar courtage att handla. Fast det är en engångskostnader i samband med köp och sälj medan skatten är årlig. För långsiktiga investerare borde det kunna löna sig ändå.

2 reaktioner till “Lätt att missa den lilla fondskatten”

  1. Hej,
    Intressant vore givetvis att se ett räkneexempel för hur stort belopp man måste köpa denna ETF för, för att courtaget och spreaden så småningom skall bli mindre än de 0,05 man betalar mindre i avgift. 🙂
    Vi hörs!
    Balanspappan

    1. Ja, jag skulle också vilja se ett sådant räkneexempel. 🙂 Men jag orkar inte ställa upp det själv, det finns olika höga minicourtage både i kronor och procent beroende på val av mäklarfirma och kundtyp. Men jag tror det krävs en placering värd en handfull tiotusentals kronor och flera år för att ETF:erna ska löna sig med marginal. Så det är inte givet att alla ska försöka undvika fondskatten via ETF:er. Särskilt inte beaktat spreaden mellan köp- och säljkurserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)