Därför har Tellus Fonder Investmentbolag slagit Spiltan Globalfond Investmentbolag i år

Läsarfråga: Tellus Fonder Investmentbolag har gått bättre än Spiltan Globalfond Investmentbolag i år. Varför?
Hernhags svar: Båda fonderna kan även placera i konglomerat, men tolkningen och tillämpningen verkar vara olika. Enligt Avanza har Tellus Fonder Investmentbolag under året ägt aktier i IT-jättar som Amazon, Alphabet och Alibaba. Det är ju inte givet att klassa dem bolagen som investmentbolag.

Jag skulle säga att investmentbolag är något annat än konglomerat. Investmentbolag äger i regel bara 1-45% av kapitalet i bolagen och har oftast inga dotterbolag, t.ex. Industrivärden. Konglomeraten äger ofta 100% (eller åtminstone majoriteten av rösterna i sina portföljbolag), t.ex. Volati. IT-jättarna kan vi möjligen kalla för IT-konglomerat.

Det här är verkligen två olika sorters fonder. Tellus Fonder Investmentbolag är mer aktiv och placerar mycket bredare, medan Spiltan Globalfond Investmentbolag är en indexfond. I goda tider lär Tellus-fonden gå bäst, men i svagare börsklimat gissar jag Spiltan-fonden går bäst.

Läsarfråga: Jag funderar på hur ETF:en XACT Högutdelande prissätts. Hur kan den följa ett index vilket den gör enligt faktabladen, då den prissätts direkt på öppna marknaden över börsen och säljs på tillgång/efterfrågan? Finns ett enkelt svar?
Hernhags svar: Såvitt jag vet finns det någon form av market maker el.d. som får reda på av fondbolaget vad NAV-kursen är. Avviker marknadspriset säljs det nya andelar eller löses in. NAV-kurs och fondandelskursen lämnar därför aldrig varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)