Läsarfråga: Avanza eller Nordnet och ISK eller KF?

Läsarfråga: Jag har fyllt 18 år och jag tänkte köpa mina första aktier och ev. fonder nu. Dock har jag två dilemman som jag vore tacksam om du kunde råda mig i med tanke på att du är så smart när det kommer till ekonomi.
Dilemma 1: Avanza vs Nordnet. Jag har jämfört dessa men jag tycker de är väldigt lika…
Dilemma 2: Kapitalförsäkring vs ISK. Jag har jämfört dessa konton men jag tycker skillnaderna är marginella…
Jag har övervägt alternativen länge nu men jag kan inte bestämma mig för vad jag tycker passar mig bäst.

Svaret från Skägget:
Om jag måste välja så svarar jag Avanza och ISK.

Avanzas sajt sägs vara modernare. I ISK står du som ägare till alla innehaven, medan dina innehav i en KF rent formellt ägs av banken som i sin tur har en skuld till dig på värdet av allt du har i KF. Det är en teoretisk risk bara, då nätmäklarna är välskötta. I alla fall för svensknoterade innehav är det lika bra med ISK.

7 reaktioner till “Läsarfråga: Avanza eller Nordnet och ISK eller KF?”

  1. En sak jag tycker är viktigt som aldrig nämns i diskussionen mellan KF och ISK är om man funderar på att flytta utomlands och inte längre vara skriven i Sverige. Då omvandlas ett ISK konto till en vanlig depå och schablonbeskattas inte då längre. Medans en KF ligger kvar som vanligt.

  2. Jag har alla svenska innehav samt de som det ej dras källskatt ifrån i ISK medans jag har alla utländska innehav där det dras källskatt i KF. Teoretiskt sett kan jag ju sälja mina innehav i min KF, flytta till ISK och köpa där innan en flytt från Sverige.

  3. Öppna en ISK i både Avanza och Nordnet så kan du testa själv vilken du tycker är bäst innan du börjar föra över pengar.
    Tänk sedan på att du kan handla courtagefritt på Avanza upp till 50000:- värde i portföljen och 80000:- i värde hos Nordnet.

    1. Degiro har fler marknader som du kan handla på och är nog lite billigare, men känns mer oprövade. Undrar om de har KF än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)