Läsarfråga: Är 5% i direktavkastning rimligt?

Läsarfråga: Jag hade nu tänkt försöka få en portfölj/utdelningsmaskin som jag ska leva på helt utan jobb, som har en 15-20 innehav i sig som ger en medelutdelning på 5% per år. Min oro är dock hur rimligt är de att jag kan räkna med att få 5% över tid, dvs i utdelning. Min tanke är ju att aldrig behöva oroa mig för hur börsen går och inte behöva tvångssälja. Jag vet att börsen över lång tid gett iaf ca 10% per år i totalavkastning men det jag pratar om nu är ju om jag kan räkna hem få 5% varje år i utdelning?

Hernhags svar: 5% i direktavkastning är rimligt att sikta mot, men vanliga aktier som ger 5 procent i direktavkastning (t.ex. stora banker och teleoperatörer) lär inte höja utdelningen nämnvärt framöver. De flesta kan nog bara behålla den.

De tryggaste preferensaktierna kan ge dig 6-7 procent i direktavkastning, men då blir det säkerligen inga utdelningshöjningar eller avkastning utöver det, men å andra sidan inga sänkningar heller.

Blandar du preferensaktier som delar ut 6-7% och vanliga stamaktier som ger 2-5% kan du i genomsnitt få ca 5% i direktavkastning för din portfölj. De utdelningshöjningar som du kan få över tid från aktierna med lite lägre direktavkastning lär kompensera för eventuella sänkningar i de med högre direktavkastning.

Mycket generellt vill säga. Som du vet beror ju allt så mycket på från bolag till bolag.

Ett genomsnitt av mina börsnoterade placeringar brukar ge 4,5-5,5 procent i direktavkastning.

En kommentar till “Läsarfråga: Är 5% i direktavkastning rimligt?”

  1. Det finns ju gott om statistik för utdelningsinvesterare att ta del av beträffande historisk utdelningsnivå. Men, viktigare än nivån är väl om man tror att man är den typ av investerare som kan klara av att hålla en portfölj helt oberoende av marknadens rörelser (de flesta klarar det inte vill jag påstå). Utdelningens nivå år väl inte heller det mest viktiga, utan snarare hur man lagt upp sin strategi, hur man gör analysen, hur man hanterar återinvesteringar etc. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)