Aktieanalys Astra Zeneca – Dubbla versioner av nyckeltal

I slutet av Börspanelen 3 nämner jag Astra Zeneca som en aktie att titta närmare på då hälsovård står stabilt och är i ropet i pandemitider. Det är också en bransch som gynnas av megatrenderna i samhället. Som jag och Arne kort diskuterade i podden ser aktiens värdering helt olika ut beroende på var man tittar och hur man räknar.

Aktieanalys - Astra Zeneca

Vad är Astra Zenecas värdering?

Läkemedelsjätten redovisar dels vinsten per aktie (=EPS = earnings per share) där allt ingår och dels den så kallade core EPS. Kärnverksamhetens vinst är klart högre och enligt årsredovisningen för 2019 är skillnaden bland annat nedskrivningar och förvärvsrelaterade kostnader.

”The difference between the Reported and Core performance in 2019 was due to an increase in legal provisions, revaluation movements on acquisition-related liabilities and higher intangible impairment charges.”

Tittar vi på första kvartalets rapport för Astra Zeneca (fil i PDF-format) ser det ut som att det är möjligt att vinsten per aktie för kärnverksamheten i år går tillbaka till ca 1 dollar per aktie, vilket innebär 4 dollar per aktie på helåret om vi räknar grovt. En aktiekurs på 52 dollar innebär då ett P/E-tal på 13, det vill säga kursen är 13 gånger årsvinsten.

Astra Zeneca har i många år delat upp kärnverksamhetens EPS och allt inkluderat-EPS. Vad som är mest rätt kan man diskutera. P/E-talet blir lägre räknat med CORE EPS då man där bortser från en massa kostnader. Nettovinsten per aktie med allt inräknat är inte långt från hälften av den så kallade kärnverksamheten.

Vad har Astra för nyckeltal egentligen?

Det blir inte lättare av att Astra Zeneca enligt Avanzas sida för den svenska noteringen har olika nyckeltal jämfört med den amerikanska noterings sida hos samma nätmäklare. P/E-talet för ”svenska” aktien är 97 per den 15 juni medan den amerikanska har 48 i vinstmultipel. Utdelningen i svensk valuta i februari var 18,32 kr vilket är drygt 19 gånger så högt som de 0,95 USD som skiftades ut till amerikanska investerare samma dag. Det stämmer inte med växelkursen för dollar och kronor. Direktavkastningen är trots det 2,7 procent på båda sidorna.

Antalet aktier på Avanzas sida för den amerikanska noteringen omfattar alla 2,6 miljarder aktier i Astra. Detta till skillnad från den svenska noteringen där gissningsvis enbart de 136 miljoner aktier som är noterade i Stockholm tas upp. Inget konstigt där, men bra att veta.

Aktieanalys Astra Zeneca – slutsats om nyckeltalen: Den amerikanska noteringens nyckeltal hos Avanza är tydligast att följa. Om vi ska ha vinsten per aktie eller kärnverksamhetens vinst per aktie (CORE EPS) är svårare att avgöra, men marknaden bryr sig helt klart bara om kärnverksamheten. Detta utifrån hur aktien värderas.

Uppdatering 18 juni 2020: Det går tydligen två amerikanska depåbevis (ADR) på en aktie (noterad i London eller Stockholm). Det är därför som utdelningen enligt ovan ser ut att vara dubbelt så hög i Stockholm med 18,32 kr per aktie mot dollarns 0,95 USD per aktie. Mer info på Astras sajt.

Aktieanalys Astra Zeneca – så gör jag: Jag nöjer mig med Abbvie och JNJ som läkemedelsaktier i utdelningsportföljen. Astra Zenecas vinst per aktie har vänt upp de senaste kvartalen och nu ser det bättre ut för bolaget än vad jag tidigare hade förväntat mig. Patentutgångarna verkar ha ebbat ut och ersatts av lanseringar av nya läkemedel. Därför gillar jag aktien mer än tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)