Ingen källskatt på utdelningar från Astra?

Läsarfråga: Läste i din aktiechatt förra veckan att du som svar på en fråga om utdelning i Astra Zeneca nämner en källskatt på 15 procent, trots att aktien finns i ISK. Vad menas? Har jag missat något?

Svar: Det är ingen källskatt på utdelningar från Astra Zeneca och andra aktier primärnoterade i Storbritannien. Avanzas support svarar mig att:
”Det kommer inte längre att dras källskatt på utdelningar från Astra Zeneca.”

Det var mig veterligen så att det förr om åren drogs källskatt från utdelningarna från Astra Zeneca, men har du aktien i ISK eller KF slipper du det numera. Detta beror troligen på skatteavtalet från 2015 mellan Storbritannien och Sverige. Jag skulle därmed ha svarat annorlunda i chatten.

Däremot dras det fortsatt källskatt från utdelningarna från andra utländska innehav, men de kan återfås. Se även min sida om ISK och KF.

14 reaktioner till “Ingen källskatt på utdelningar från Astra?”

 1. Jag antar att detta avtal inte kommer påverkas av Brexit? Det verkar som om avtalet är tecknat med GB utan direkt påverkan av deras EU-medlemskap men jag är osäker. Vet du någon om det Marcus?

 2. Detta beror på en brittisk lagändring och har inget med något skatteavtal eller Brexit att göra. Britter får så vitt jag vet betala 15 % utländsk källskatt på svenska utdelningar, och här har inga ändringar gjorts nyligen.

  Gamla regler: Bolaget delade ut 9/9 av utdelningen och det drogs ingen källskatt. Brittisk lag tillät dock att man betalade in 1/9 i källskatt, och då fick man i gengäld skatteåterbäring på 1/9, d.v.s. ett nollsummespel. Systemet var egentligen främst avsett att påverka beskattningen av boende i Storbritannien, men gav detta udda nollsummespel för boende i andra länder. Enligt svenska skattelagstiftningen var det därmed tillåtet att i deklarationen ta upp att man fått 10/9 i utdelning och 1/9 i utländsk källskatt. Egentligen var det dock inte frågan om någon riktig ”utländsk källskatt”, utan bara lite pappersexercis. Jag tror att skatteverket även godtog att man tog upp att man fått 9/9 i utdelning och 0/9 i utländsk källskatt om man hellre ville det, vilket i vissa fall kunde vara förmånligare om man var högt skuldsatt.

  Nya regler: Britterna gjorde om skattesystemet för boende i Storbritannien, och som ett resultat av detta försvann nollsummespelet för boende utanför Storbritannien. Svenska skatteverket tillåter därför inte längre att vi tar upp en utdelning på 10/9 och utländsk källskatt på 1/9, utan nu är vi tvungna att deklarera utdelning på 9/9 och ingen utländsk källskatt.

  De gamla reglerna verkar gälla för utdelning som betalades ut före den 6 april 2016. Det hänger alltså ihop med det som kallas för ”tax credit” här: https://en.wikipedia.org/wiki/Dividend_imputation#United_Kingdom

 3. dras det inte källskatt från brittiska bolag vore det ju att föredra framför liknande amerikanska, tyska och tex danska bolag

  1. Allt annat lika, ja, men det är nog sällan som två aktier är helt likvärdiga.

   Det är extra knepigt tror jag att få tillbaka all källskatt som dras från t.ex. danska Novo Nordisks utdelningar. Allt går tydligen inte att få automatiskt. Fördel för aktier i U.K.

 4. Någon som vet var man kan köpa brittiska aktier till bra courtage? Har depå i nordnet och avanza men hittar inget där. BP känn ssom ett intressant bolag med bra direktavkastning och surrar uppköpssrykten kring dom

 5. Är ny på detta roliga planen , vad tycker du om Astra Zenica är den stabil ?jag har fonder men blir mer o mer intresserad av Aktier o försöker skapa pörtfölj , läser och kolar vad andra köper.Tack för en superbra blogg o böcker

  1. Astra Zeneca är helt okej, även om det är lite svårt att veta om alla deras investeringar kommer att ge den avkastning som bolaget och marknaden hoppas på. Risken är medelhög.

  1. Uppmärksamt av dig Sofia! Jag frågade Avanza och fick följande svar:

   ”Detta har tyvärr dragits felaktigt, vi kommer att justera detta omgående och det ser korrekt ut på kontot imorgon. Jag beklagar förvirringen!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)