Mitt tillväxtaktieindex bättre än börsen under första året

Efter 50 procents uppgång på tre månader blev det ett bra år till slut. Från 11 juni 2019 till 12 juni 2020 har mitt tillväxtaktieindex gått upp 14,5 procents uppgång.

tillväxtaktieindexet ett bra år första år

Avkastningen under det senaste året är per den 17 juni 2020 som grafen ovan visar fina 21,4 procent. Avkastningen har jag fått utan att ha genomfört en enda transaktion under hela året. 100 procent passiv förvaltning.

Hernhags tillväxtaktieindex har därmed slagit börsindex inklusive aktieutdelningar. Att det lönar sig att välja lämpliga tillväxtaktier i bra branscher och sedan inte försöka tajma marknaden alls utan bara vänta är intressant.

Bästa aktierna under året och fram till idag har följande kursuppgångar:
Fortnox: 115%
Vitec: 83%
Nibe: 64%
Sectra: 60%
Beijer Ref: 33%

Tyngst i fonden är följaktligen Fortnox med 11,5 procent i vikt. Om aktien går bättre än genomsnittet i fonden under det kommande året blir det en ännu större andel och då kommer jag att trimma innehavet vid nästa års avstämning.

Jag låter aktieportföljen vara oförändrad sett till innehaven och tar de få utdelningar som tickat in under året och ökar i minsta innehaven Veoneer och Proact. Det handlar om 0,6 procent av fonden som dessa innehav får dela på. Kursrasen i aktierna mäter 36 procent respektive 37 procent.

Veoneer gör säkerhetsteknik för framtidens fordon och mycket mer hatad kan aktien inte bli. Proact och datalagring har alltid varit svängigt. Inget bolagsspecifikt har skrämt bort mig under första året, även om Proact har en del att jobba på för att få upp marginalerna.

Se båda mina aktieportföljer som jag förvaltar på aktieindex-sidan. Där kan du se alla innehaven och de som är störst i respektive portfölj.

För första blogginlägget om min tillväxtaktiefond se här.

Kapitel 13 i Den enkla vägen hitta tillgångarna som gör dig rik behandlar det här sättet att göra sina egna fonder som fungerar som börsindex.

Hitta tillgångarna som gör dig rik

Om du vill köpa boken hittar du den hos Bokus eller Adlibris. Det finns också signerade exemplar att köpa från Sterners Förlag.

6 reaktioner till “Mitt tillväxtaktieindex bättre än börsen under första året”

  1. Kul att se!
    Men jag väntar fortfarande på mitt miljö/grönteknik index 🙂
    Tror den kan ge tillväxtindexet en bra match.

    Trevlig midsommar!

  2. Att göra så lite som möjligt är en ofta mycket underskattad metod på börsen. Värt att reflektera över en del, speciellt givet att merparten av rådgivare fokuserar på dess motsats!
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)