Aktier att äga för evigt?

Finns det aktier som man kan äga för evigt undrar denna läsare. Andra har också frågat om aktier att gifta sig med eller ha i byrålådan. Det är inte många bolag som man alls kan eller bör äga för evigt utan att enstaka gånger ompröva.

Läsarfråga: Jag har en portfölj med aktier där jag enbart köper. Tanken är att den här portföljen ska växa under lång tid.(tänk aktiestinsen). Jag kommer ev ta en liten del när jag pensionerar mig. Jag vill att mina barn ska ta över portföljen när jag går bort. Frågan är: vilka aktier tycker du att man kan ha med i en ”Forever-portfölj”

Hernhag svarar: Det är nog bara investmentbolag som man kan ha för evigt utan att ta för stor risk. Enskilda rörelsedrivna bolag bör man följa. Investmentbolag passar bäst för att vara passiv i och att låta barn ärva, då den typen av aktier innebär riskspridning till en korg av olika andra aktier.

Finns det aktier som man kan äga för evigt undrar denna läsare. Andra har också frågat om aktier att gifta sig med eller ha i byrålådan.

Helt optimalt är det inte att vara gift livet ut ens med investmentbolagsaktier. Bolagen kan förändras till det sämre eller något helt annat där också. Det kan också bli avknoppningar.

Men en minimal övervakning kan man däremot äga de under en mycket lång tid.

9 reaktioner till “Aktier att äga för evigt?”

 1. Castellum exempelvis. Odödlig, bäst, Sveriges första aristokrat.

  Visst blir det säkert bra ändå, men där har vi ju en bolagsrisk som kom snabbt som fan.

  För egen del börjar jag långsamt långsamt fasa ut aktier till fördel mot utdelningsfonder/ETF.

  Hur tänker du själv kring detta? Verkar bli mer o mer poppis, samtidigt som antal fonder med utdelningsfokus ökar.

  1. Jag gillar verkligen utdelningsfonder, synd bara att de är så svåra att analysera. Finns många som underpresterar mot index rejält. Svårt att hålla koll på den totala kostnaden, i alla fall för de som är noterade i Tyskland på Xetra-börsen.

 2. Nja,

  Tror man må vara selektiv med investmentbolag också. Ratos är väl ett bra exempel. Stjärna förut 90-talets slut/början av 2000, gäng felaktiga förvärv och så rejält dekis
  Trodde att man vänt på skutan men den nya CEO har ju köpt tex Semcon på tok för dyrt så skulle inte bli förvånad om bolaget hamnar rejält snett igen.

  Mvh
  Emigrantinvesteraren

 3. Om ambitionen är att äga för evigt, är det då inte bättre med någon indexfond? Där sker ju omallokering bland aktier per automatik.

 4. Kanske en udda kandidat men Brown-Forman vars främsta produkt är Jack Daniels whisky.

  De har klarat två världskrig, den stora depressionen och 13 år av förbudstiden!!!

  Funnits i 150 år och varit lönsamma. Finns nog om 150 år och är lönsamma.

  1. Vissa bolag har klarat sig bra väldigt länge. Frågan är bara hur det går när det tills slut inte är så bra och man som ägare inte ha någon koll alls. Att köpa och glömma helt eller ärva aktier i bolag man inte något om har sina risker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)