Aktier och fonder att titta närmare på i sommar

Här kommer sommarens skörd av frågor och svar om börsen.

Stötte på din sida när jag kollade upp lite fastighetsaktier. Är själv inte så insatt utan skulle behöva lite rådgivning med stabila aktier. Jag är intresserad av fastighetsbranschen och läste någonstans att det kommer behöva byggas 700.000 bostäder i Sverige fram tills 2025 för att kunna täcka behovet. Håller idag inte på och köper och säljer fram och tillbaka utan hade tänkt placera långsiktigt. Har idag fonder med dålig avkastning där banken tar åt sig en stor del så alla råd är välkomna.
Peab, JM och NCC är bolag som gynnas av bostadsbyggande i Sverige. Även Skanska, men de är mer internationella på gott och ont. Annars lär förvaltande fastighetsbolag fortsätta gå bra, men generellt är aktierna fortsatt väl dyra i mina ögon. Med det sagt är Hufvudstaden och Castellum är två lågriskare i branschen som höjer utdelningen varje år. Se även andra på min sida med utdelningshöjare.

Jag har 2 barn som har Handelsbankens småbolagsfond sedan 16 år tillbaka. Sparar regelbundet där.Om 2-3 år kan de behöva pengarna , ska jag plocka ut dom eller avvakta? Kommer fonderna att gå upp inom en treårsperiod till vad de varit tror du?
Jag försöker undvika att gissa börsutvecklingen, men aktier lönar sig alltid på 5 års sikt eller längre. Tror du att barnen behöver en del eller alla pengar om 2-3 år borde du nog säkra en del kapital redan nu genom att sälja och placera i t.ex. Spiltan Räntefond Sverige. Å andra sidan är det kanske inte givet de behöver allt inom ett par några år och då blir ju placeringshorisonten längre. Ju kortare spartid desto lägre risk och färre aktier är mitt råd. 

Anser du att H&M, Tele2 och Lundbergs är bra bolag att investera på lång sikt, runt 15 år?
Jag skulle säga att de tre aktierna fungerar bra som 15-årsplaceringar, främst H&M och Lundbergs. 

Tror du att det är en bra idé att spara 2000 i månaden för att varje månad köpa aktier eller ska man spara ihop en summa och köpa allt på en gång? 
Jag tror båda varianterna fungerar. Nuförtiden finns ju minicourtage på 1 kr hos nätmäklarna, så det går bra att månadsspara till låg kostnad. 

Hur vet man när det är läge att gå in? Hur får man reda på om aktien är billig?
Det är väldigt svårt att veta när det är läge att gå in i en aktie. Vad som är billigt eller dyrt beror mycket vad hur snabbt bolaget växer eller vad som delas ut. Aktiesparande är en subjektiv konst. Jag har svårt att ge ett kort bra svar där. 

Är det bra att köpa båda Lundbergföretagen och Industrivärden? Iom Lundbergföretagen har innehav i Industrivärden. 
Det är inte fel att köpa både Lundbergföretagen och Industrivärden, men du skulle få bättre riskspridning om du köpte Investor eller Kinnevik istället för ena bolaget. 
 
 Just nu ser min portfölj ut så här: H&M B, Investor B och Industrivärlden C. Jag hade tänkt köps ett investmentbolag till. Kinnevik eller Lundbergföretagen? Vad ger bäst avkastning tror du? 
Svårt att säga. Lundbergs har lägre risk, Kinnevik är mer snabbfotade och satsar tungt i ehandel. Båda har bra historik. Kinnevik är nog mer olika de investmentbolag du redan har. 
 
Min sambo har lite pengar över efter en försäljning av ett hus. Dem sitter på ett vanligt konto på banken. Jag har sagt till henne att hon bör kolla upp och placera dem någonstans. Har du något tips? Hon är helt ointresserad av detta, men jag tycker det är synd att inte pengarna får ”jobba” så att säga. Hon är inte direkt villig att ta nån stor risk med dem. Själv köper jag aktier men verkar inte vara hennes melodi.
Är hon ointresserad av placeringar och aktier är nog bra räntekonton och räntefonder det som är lämpligast. Annars kanske en preferensaktie som Akelius Pref vore en relativt trygg väg in på aktiemarknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)