Aktier, räntor och annat sparande besvaras

Här är ännu fler frågor och svar om börsen och aktier. 

Bör jag sälja av mina större bolag som jag har i portföljen? Det känns som om börsen gått lite för bra senaste tiden. Jag har gått + allt från 15%-35% på dem stora bolagen. Bolag:
Industrivärden C, Lundbergföretagen, Nordea, HM och Investor.
Att någon gång om året sälja lite grann om det gått upp mycket, eller köpa mer om det gått ned, är en ganska vanlig strategi. Det kallas för att balansera sparportföljen, vilket ofta sker mellan olika tillgångsslag som räntebärande och aktier. Så länge det mesta pekar uppåt på börsen är det inte bråttom att sälja, allra minst om du är långsiktig.

Sedan vill jag kika med dig vad du tycker om dessa bolag som jag har i min portfölj:
Kancera, SCN (som nu bytt namn till MCN), Respiratorius och Avtech.
Dina småbolag är rena lottsedlarna. Jag brukar inte rekommendera sådana, men med lite tur kan du ju lyckas.

Let us say I want to buy 100 shares of a particular company at a predetermined price of Xkr/pc. I place an order with my bank and it carries out 3 transactions at the chosen price of Xkr/pc as follows: (1) 50pcs (2) 25pcs (3) 25pcs and thereby charging me 3 times the courtage of 99kr, that is 297kr totally. Is there any method I could avoid paying 3 times courtage on the same purchase order?
Normalt ska en mäklare ta betalt en gång per dag max för varje order. Om en del av ordern mäklas dag ett och resten dag två blir det nog courtaget för båda, men inte annars. Jag är inte helt säker på vilka mäklare som tar betalt flera gånger per dag samma order. 99 kr låter dyrt nuförtiden som minicourtage. Jag har inte stött på ditt problem de gånger min order gått igenom mer eller mindre direkt.

Du skrev om aktier att flytta till IS-konto. Gäller det även fonder? Jag har sparat i många år( 10-20 år) och har en ansenlig summa och stor uppgång. Har det då nån större betydelse att flytta till IS-konto före eller efter nedgång? Om man inte byter fonder och vill ligga kvar, kalkylmässigt borde en större summa generera mera pengar eftersom man inte skattat bort så mycket, fel eller rätt?
Det är samma princip för både aktier och fonder vid flytt till ISK. Det blir beskattning. Tror du på fortsatt snabb uppgång kan du flytta direkt, men jag har som strategi att råda folk att flytta i börssvackor istället. Om det lönar sig för dig att ligga kvar för att undvika beskattning beror på hur länge uppgången varar och det vet jag inte. På riktigt lång sikt är säkert ISK bäst, frågan är bara när du ska flytta. Flyttar du nu och det toppar och vänder ned månaderna efter att du skattat av är det inte så kul.

Finns hur mkt info som helst om bolag osv som gynnas vid lågt ränteläge.
Räntorna lär ju stiga någon gång framöver och jag undrar därför vilka som gynnas vid ett sådant läge? Finns det bolag eller andra placeringar man kan börja titta på redan nu? 🙂

Det finns inte så många alternativ som direkt gynnas. Ränteplaceringar som är korta eller som innebär rörlig ränta avkastar allt fler procent om året ju högre räntorna blir. Nordeas räntebevis och räntefonder med FRN:er, alltså vanliga obligationer men med rörlig ränta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)