Missat mål men skapligt bra ändå – Svenska Bostadsfonden 2-7

De onoterade bolagen Svenska Bostadsfonden 2-7 har nu avslutats. Jag kommenterade tidigare den första bostadsfonden som avslutats och som gav 5,4 procent om året.

Hyreshusinvesteringarna som fond 2-7 gjorde blev enligt Svenska Bostadsfonden lite mer lyckade, då de gav i snitt 7 procent. Totalavkastningen spänner som du kan se nedan mellan 29% och 99%. Nu hade de olika lång löptid (den äldsta startade 2005) och påverkades antagligen lite olika av finanskrisen. Avkastningen per år varierade med andra ord mellan 3,5% och 12%.

svbostadsfonden

Onekligen en stor variation, så det gäller att ha lite tur att välja rätt fond. Men fastighetsbolagen på börsen ger ju också olika mycket avkastning.

Svenska Bostadsfondens mål var 8-10% i årlig avkastning, så de flesta fonderna missade målet. I nollinflationsmiljö var ändå utfallet helt okej tycker jag.

Jag har aldrig ägt andelar i Svenska Bostadsfonden och jag kommer inte att satsa på deras fond nummer tolv heller. Inte för det är dåligt, men jag har utbud så jag klarar mig på börsen i Sverige och i USA.

Enligt Svenska Bostadsfonden är det förändringar på gång:

”Svenska Bostadsfonden 12 kommer även att vara den sista av bolagets privatfonder som erbjuder en lägre reavinstskatt. Framtida fonder kommer nämligen att behöva noteras på grund av nya regelverk vilket gör att denna skattefördel försvinner.”

LAIF, lagen om alternativa investeringsfonder sätter alltså stopp. Fram till nu har det mig veterligen varit deklarationsblankett K12 som gällt, vilket gett lite lägre skatt jämfört med vanliga K4. Å andra sidan kanske de framtida fonderna kommer att gå att köpa i ISK eller KF där skatten i nuläget är mycket lägre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)