Bokrecension av Min vinnande väg bli rik på aktier – andra sträckan

Arne Talvings bok Min vinnande väg bli rik på aktier – andra sträckan är full av konkreta tankar, tips och råd för hur du ska lyckas slå börsindex över tid. Vissa kapitel bygger på författarens egen research och den imponerar i sin ambition.

Talvings aktiefilosofi bygger mycket mer på kurstrender och tajming än vad mina aktiestrategier gör, även om jag använder mig mer och mer av det här med att titta på olika trender. Rätt hanterat kan det vara oerhört kraftfullt.

Min vinnande väg bli rik på aktier - andra sträckan. Arne Talvings andra bok som ensam författare.
Min vinnande väg bli rik på aktier – andra sträckan. Arne Talvings andra bok som ensam författare. Signerade ex finns hos förlaget (länk öppnas i ny flik)

Det finns flera inslag i boken som är mycket konkreta när det gäller trendvändningar, exempelvis när tillväxten stannar av för ett tillväxtbolag och aktien rasar.

Sammantaget är det en riktigt bra aktiebok. Ambitionsnivån när det gäller kapitel 21 om köprekommendationer är bland det högsta jag sett inom aktieböcker. Den mängd research som ligger till grund för det kapitlet och även kapitel 15 om kursreaktioner efter kvartalsrapporter är omfattande.

Själv följer jag aldrig sälj- eller köprekommendationer, utan jag använder analyserna till att ta reda på om aktien passar in i min portfölj, om verksamheten är i en framtidsbransch, hur bolaget står sig i konkurrensen, konjunkturkänsligheten och alla andra förutsättningar. Just jag har därför ingen stor användning eller intresse för den imponerande statistikmassan om sälj- och köprekommendationerna.

Ett fåtal saker kan jag anmärka på. Värderingarna och nyckeltalen med P/E och P/S i kapitel fyra kanske är lite väl tekniska att läsa.

Nyss nämnda kapitel 15 är förvisso intressant om kursreaktioner efter kvartalsrapporter, men mycket av statistik är lite för detaljerad för mig. Jag hade önskat enklare och tydligare tumregler att navigera ifrån och praktisera. Mer i stil med att på åtta veckors sikt förblir tydligare vinnare vinnare och tydliga förlorare förlorare.

En detalj på mitten av sidan 35 är att står att:
”Avtar tillväxten så minskar vinsten om inte vinstmarginalen kan kompensera för detta.”
Då antar jag att Arne Talving menar att om försäljningstillväxten avtar så minskar även vinsttillväxten. Ett bolag som växer allt långsammare kan fortfarande öka vinsten även om marginalen är oförändrad. Någon kompensering för att behålla vinsten i absoluta tal behövs inte om det är tillväxttakten för intäkterna som minskar. Om däremot försäljningen minskar i absoluta tal måste marginalerna kompensera (stiga) i motsvarande grad.

Uppdatering 4 januari 2022: Disclaimer – Jag har tidigare skrivit en bok med Arne Talving, medverkar i samma aktiepodd samt har umgåtts privat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)