Saker som talar för avkastningen i Utdelningsfavoriter by Hernhag

Jag tror fortsatt stenhårt på Utdelningsfavoriter by Hernhag och månadssparar vidare där. Tack till alla andra som också gör det via ISK hos Aktieinvest.

Faktorer som kommer att gynna aktierna i sparboxen

Det finns ett antal anledningar talar för Utdelningsfavoriter by Hernhags avkastning framöver.

  • Sex av tio inslag är tillväxtbolag och/eller småbolag med tillväxtchanser. Detta utifrån bolagens historik och branschernas förutsättningar framöver. Bolagen är Hexagon, AAK, Bahnhof, BTS, Lagercrantz och Softronic. De har sett över flera år chans till högre vinsttillväxt än börsens genomsnitt.
  • De andra fyra aktierna ger dig reala tillgångar via Wihlborgs, stabila dagligvaror hos Axfood, Investor B som brukar slå börsindex över tid, samt högutdelaren Intrum.
  • Troligen kommer räntehöjningar och inflation att toppa under 2023 och kanske till och med bli lite lägre på sikt. Räntor är per definition något cykliskt. Lägre räntor gynnar aktievärderingar.
Saker som talar för avkastningen i Utdelningsfavoriter by Hernhag. Här är sparboxen per den 5 april 2023.
Sparboxen per den 5 april 2023. Långsiktigt tror jag att avkastningen för aktierna i Utdelningsfavoriter by Hernhag blir mycket bättre. Bolagens kvaliteter och tillväxtförutsättningar talar för det.

Fyra faktorer som tillfälligt missgynnat

Uppköpsbudet på Swedish Match 2022 var enda oväntade glädjeämnet. I övrigt har vi fått oväntat många och ovanliga faktorer som tyngt sparboxen. Dessa är av övergående natur.

  • Castellumchocken. Den längsta trenden i Sverige av oavbruten utdelningshöjning bröts efter nästan ett kvarts sekel. Detta då Castellum plötsligt pausade sin utdelning på obestämd tid. Tajmingen var frustrerande nog bara halvåret efter att jag och Aktieinvest lanserat sparboxen.
  • Räntehöjningar. När räntorna under 2022 och in på 2023 chockhöjdes mer än på 20-30 år missgynnade det fastighetsaktierna i boxen. Stigande räntor har i viss mån även missgynnat de sex mer tillväxtfokuserade bolagen Hexagon, AAK, Bahnhof, BTS, Lagercrantz och Softronic.
  • Inga storbanker. Långsiktigt tror jag fortsatt att det är bäst att undvika storbanker om man vill slå börsindex. Kortsiktigt tror jag inte det då ränteutvecklingen är som den är. Börsindexet OMXS30 har totalt 15 procent i de fyra storbankerna SEB, Swedbank, SHB och Nordea medan sparboxen har noll, vilket gör att index gynnas av högre räntor och sparboxen tyngs.
  • Softronic-chocken. För första gången på decennier inträffade det en säkerhetsrelaterad incident som tillfälligt sänkte IT-konsultens resultat. Irriterande att ett sådant hack i kurvan sker bara dryga halvåret efter lanseringen av min sparbox.

2 reaktioner till “Saker som talar för avkastningen i Utdelningsfavoriter by Hernhag”

  1. Hej Markus! Noterade att Bahnhof är noterade på Spotlight. Har du haft några funderingar kring det när du tittat på bolaget? Hur är det med likviditeten på aktierna? Risk att det kan vara svårt att få dem sålda? Allt gott! Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)