Definitionen av investmentbolag

Hernhags Aktieskola. Vad är ett definitionen av investmentbolag? De skiljer sig en del från konglomerat och riskkapitalbolag.

Ett investmentbolag har per definition som syfte att äga aktier i andra bolag. Det kan vara både noterade och onoterade bolag, men det är sällan eller aldrig enbart dotterbolag. Investmentbolag äger med andra ord inte över 50 procent av alla sina innehav, utan i regel upp till 30 procent av kapitalet i olika börsnoterade innehav.

Enbart helägda och därmed onoterade innehav har däremot holdingbolag eller moderbolaget i en koncern.

Konglomerat äger däremot mer eller mindre alla aktier i sina innehav och det i helt olika branscher. Ett exempel är Storskogen, där antalet sektorer för dotterbolaget är riktigt många. Ägandet är i regel 70-100 procent av kapitalet.

Investor och Industrivärden har däremot färre antal sektorer. Industrivärden har under 2020-talet enbart haft noterade innehav, medan Investor har en del helägda dotterbolag som då av naturliga skäl är utanför börsen.

Definitionen av investmentbolag. Ett investmentbolag har per definition som syfte att äga aktier i andra bolag. Det kan vara både noterade och onoterade bolag, men det är sällan eller aldrig enbart dotterbolag.
Definitionen av investmentbolag är i praktiken och lite förenklat att det har som enda verksamhet att deläga andra ofta börsnoterade bolag.

Riskkapitalbolag äger likt konglomerat enbart onoterade även om också riskkapitalbolaget kan ha kvar ägande en tid efter att de börsnoterat ett innehav. Riskkapitalbolagen har dessutom 5-7 år som placeringshorisont för sina innehav, som tillsammans med ett fåtal andra innehav återfinns i separata aktiebolag som kallas för riskkapitalfonder. Detta för att aktiebolagen har bolagsordningar som gör de att i praktiken fungerar som investeringsfonder.

Bästa investmentbolagen

De bästa investmentbolagen har slagit börsindex på lång sikt. De har ofta också långa utdelningstrender och du kan hitta de på mina topplistor med utdelningsaktier.

Investmentbolagens utdelning styrs av skatteregler

Som Björn Lundén förklarar på sin sajt är investmentbolag befriade från skatt på den utdelning de får från sina innehav. Detta under förutsättning att tillräckligt stor del av denna utdelning vidareutdelas till aktieägarna.

”Investmentbolag är skattskyldiga för utdelningsinkomster från sitt aktieinnehav endast till den del dessa överstiger den egna utdelningen med 25%.”

Det mesta av utdelningen som investmentbolagen får från sina innehav delar de därför ut.

4 reaktioner till “Definitionen av investmentbolag”

 1. Hej Marcus!
  Jag har själv depåer som jag sköter själv med stort intresse. Har stora innehav i Investor och Industrivärlden.Har även läst dina böcker med stort nöje. Är även sport intresserad och spelar mycket tennis 🎾.
  Bor bla i Båstad så det blir tennis 🎾 flera gånger i veckan.
  Är även fastighetsmäklare och driver Ängemarkens Fastighetsbyrå här i Båstad.
  Kul med nya bekantskaper.
  Mvh
  Mats Hasselberg

 2. Skägget,

  tycker du ngt av de svenska investmentbolagen är köpvärda nu? Detta givet att investmentbolag utgör ca 15% av portfölj.

  Tittar du mycket på substansrabatt/premie? Vid vilka nivåer tycker du Investor, Latour, & Lundberg är intressanta att öka i?

  1. Går inte att säga exakt vid vilka kurser, men är substansvärderingarna runt medel eller lägre än det en fördel. Kolla på sajten Ibindex. Jag gillar de tre investmentbolagen du nämner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)