Castellum lämnar sparboxen efter ”pausad” utdelning

Fastighetsbolaget Castellum lämnar min och Aktieinvests sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag efter att ha meddelat ”pausad utdelning” (länk till Cision). Ingen utdelning kommer att föreslås till årsstämman våren 2023.

Ibland i livet får man både oväntad och ovälkommen hjälp. Jag har varit medveten om riskerna med att ha två av tio aktier i sparboxen i fastighetssektorn. Både Castellum och Wihlborgs hade mångåriga trender av utdelningshöjningar i mars 2022 när jag och Aktieinvest drog igång sparboxen. Nu blir det problemet löst tack vare utdelningsstoppet i Castellum.

Det finns tyvärr väldigt få svenska aktier som alltid höjer utdelning, se översta topplistan på min sida med utdelningsaktier. Kvar där utanför fastighetssektorn är IT-bolaget Vitec, som jag fortfarande tycker är för dyr. Aktien handlas ännu till 60 gånger sin årsvinst. Det gör att jag får leta ersättare i de andra topplistorna på sidan.

Lagercrantz blir nya aktien i sparboxen

Teknikhandels- och tillverkningsbolaget Lagercrantz har behållit eller höjt utdelningen 15 av de 16 senaste åren. Intäkterna per aktie, vinsten per aktie och utdelningen per aktie pekar långsiktigt fint uppåt.

Lagercrantz är en av de aktier som Arne Kavastu Talving framhåller som bäst klarar av att höja vinsten varje kvartal år ut och år in. Utifrån den statistiken som han tagit fram där verkar bolaget inte vara särskilt konjunkturkänsligt heller. Det brukar annars industribolag vara.

Lagercrantz rullar in i Sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag. Källa till bilden är https://www.lagercrantz.com/sv/bildarkiv/verksamhet
Lagercrantz rullar in i Sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag.

Värderingen är inte orimlig med då aktien står 35 gånger högre än årsvinsten. Med ett mål att årligen öka resultatet per aktie med 15 procent (se info på Lagercranz.se) är det inte svindlande. Det ger ett så kallat PEG-tal på 2.

Direktavkastningen är relativt låga 1,2 procent och aktien tar plats i sparboxens segment för utdelningshöjare. Tillväxten och den relativt låga utdelningsandelen borgar för höjda utdelningar, främst över tid.

Sparboxens förändrade fördelning

Då Castellum lämnar segmentet ”Utdelningsaktier som alltid höjer”, de så kallade utdelningsmästarna, så blir det bara två aktier kvar där. Målet var att ha 3-4 aktier i vart och ett av de tre segmenten. Det går inte att hålla när det är alltför få bolag som alltid höjer. Sparboxen blir bättre och stabilare med en förändring. Flexibilitet och anpassningsförmåga är bättre än att hålla på regler/principer stenhårt.

Lagercrantz tar plats i segmentet ”Utdelningsaktier med bra tillväxt, de så kallade utdelningshöjarna”. Antalet i detta segment utökar jag därmed från de tre nuvarande AAK, Bahnhof och BTS till att med Lagercrantz bli fyra stycken.

Sparboxen betraktat som en portfölj får bättre sammansättning riskmässigt nu. Detta då Lagercrantz fyller vakansen för industribolag.

Direktavkastningen för sparboxen sjunker från 3,5 procent till 3,1 procent efter bytet. Då utgår jag från månadssparandets jämna fördelning mellan innehaven och räknar därför ett vanligt oviktat genomsnitt.

Hade Castellum rent hypotetiskt fått ligga kvar i boxen med noll i direktavkastning hade talet blivit 3,0 procent. Den nya aktien höjer därmed ändå siffrorna något och chansen till utdelningshöjningar stiger som sagt också.

De allra största bolagen på börsen och de med högst direktavkastning ger ofta inte så bra tillväxt och totalavkastning över tid. Mitt mål och min förhoppning är att fokuset mot de något mindre men ändå stabila bolagen som dessutom växer skapligt, ska löna sig över tid.

Själv fortsätter jag att spara i sparboxen både månadsvis och framöver. Det sker via Aktieinvest som du hittar här.

Hur gör jag med mina befintliga Castellum-aktier?

Jag kommer att sälja mina Castellum-aktier som jag har på mitt ISK hos Aktieinvest. Precis som jag sålde Swedish Match-aktierna och köpte nya aktien AAK gör jag likadant med Lagercranz.

Mitt stora innehav av Castellum-aktier finns i min KF hos annan nätmäklare och det är under övervägande om hela innehavet ska ut eller inte. Jag har inga farhågor med bolaget totalt sett. Däremot är det som det ser ut ingen utdelningshöjare längre och vi vet inte hur länge utdelningen blir borta.

I mitt övriga totala sparande kan jag ha aktier som inte ger utdelning. I sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag är utdelningar ett krav. Den principen ruckar jag inte på.

Uppdatering av blogginlägget den 16 nov 2022: Korrigerade utdelningshistoriken för Lagercrantz.

12 reaktioner till “Castellum lämnar sparboxen efter ”pausad” utdelning”

 1. Hur troligt bedömer du det, att Akelius köper ut Castellum från börsen för, att slippa den insyn som automatiskt följer ett börsnoterat bolag?

 2. Hej,

  Vad tror du om möjligheten att CAST ändå delar ut motsvarande i en extra utdelning 2023 om finansieringen skulle se bättre ut framöver? På så sätt skulle ju Akelius kunna nyttja tillfället nu att fylla på billigt, men ändå se till CAST blev en aristokrat…

  1. Hej! Tror det är alldeles för tidigt att kalla till extrastämma om ett år för att dela ut ändå. Såvida inte läget när det gäller räntor och obligationsmarknaden snabbt förbättras under nästa år då.

  1. Bytet i sparboxen sker automatiskt när det gäller månadssparandet. Där behöver du inte göra något.
   Däremot när det gäller de aktier du redan har i Castellum, vill du byta dem mot exempelvis Lagercrantz får du göra det manuellt. Även om jag säljer Castellum så är det inte givet att andra ska göra samma sak. Jag har ändå flera andra fastighetsaktier och vill sänka min ränterisk.

 3. Hej Skägget!

  Följer blogg, fredagschatt osv.

  Tänkte bla på Vitec – du tycker den är för dyr nu? När kan man se den som köpvärd? Tyckte jag såg en artikel i DI där du nämnde Vitec..?

  På samma tema – hur känns Embracer? Köpvärd?

  //C

  1. Hej!
   Vitec är ett bra utdelningsbolag. Risken ser jag ännu som för hög för sparboxen på grund av värderingen. Som en mindre post i en utdelningsportfölj av annat slag kan jag tipsa om den. Sparboxen är jämnt fördelad då vill jag inte ha så dyra aktier.

   Embracer är bred exponering mot datorspel och TV-spel. Förr eller senare tror jag det kommer att bli bra igen, men bolaget presterar inte särskilt bra i nuläget om vi tittar på utvecklingen per aktie.

 4. Tror du Intrum kommer att ha svårt att bibehålla utdelningen?

  Den ser väldigt lockande ut idag. Aktien har väl aldrig varit särskilt högt värderad men just nu är den ju ovanligt billig. Så jag förstår inte riktigt vad haken är. Antar att det är att marknaden inte tror på deras effektiviseringsprogram?

 5. Hej Marcus.

  När jag räknar ut PEG-talet så som jag fått lära mig, dvs: P/E-tal delat med Vinst/Aktie så får jag 10. Jag kollar på de siffror som står på Avanza.

  Jag misstänker att jag fått något om bakfoten…

  1. Hej!
   Fastighetsbolagens nettovinst påverkas mycket av hur värdet på fastigheterna förändras. Ibland kan P/E-talet och PEG-talet därför bli lite vilseledande när det är stora svängningar i värdena som fastigheterna har. Det är bättre att räkna med förvaltningsresultatet, vilket den resultatnivån står sällan bland nyckeltal hos banker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)