Blir det aktieras och källskatt för Nordea efter flytten till Finland?

Nordea flyttar huvudkontoret till Finland, som blir bankens nya skatterättsliga hemvist. Det påverkar både indexvikter och källskatten.

I samband med det kommer antalet aktier som ingår i Stockholmsbörsens index att minska rejält, vilket enligt Peter Malmqvist på Aktiespararna kan leda till ett aktieras. Detta då de svenska förvaltarna som följer index måste sälja medan de finska kanske inte kommer att köpa i samma utsträckning.

Jag tror att det i värsta fall blir ett hack i kurvan i 1-2 dagar när Nordeas aktie och därmed vikt i index ändras. Sen återgår kursen troligen till det normala igen. Många kommer nog att vara redo att köpa för att utnyttja det säljtryck som kan komma och de som vill sälja av andra skäl gör det nog innan.

För en långsiktig investerare är det här inget att lägga särskilt mycket energi på.

För dig som har ISK eller KF kommer det att dras källskatt från utdelningen som du får av Nordea. Källskatten på 15% utgör 1 procentenhet av direktavkastningen på ca 7 procent.

I KF får du (om du har din kapitalförsäkring i en välskött bank) tillbaka källskatten automatiskt senast inom 2-3 år.

I en ISK får du också tillbaka källskatten, men har du stora bolån och därmed räntekostnader som ger dig underskott av kapital när du deklarerar finns det ett tak på 500 kr för hur mycket källskatt du kan få tillbaka. Det kan därför vara värt att sälja och köpa tillbaka aktierna i en KF.

Undantaget är om Nordea gör som ABB, nämligen ett ”särskilt utdelningsförfarande” där aktieägare med skatterättslig hemvist i Sverige ändå kan slippa källskatt på utdelningen från det utlandsregistrerade bolaget.

8 reaktioner till “Blir det aktieras och källskatt för Nordea efter flytten till Finland?”

 1. Hej.
  I Sveriges index är mycket industri och finnans. Hur ser du på Nordea och allmänt stora Sveriges banker och industri som finns i gratis fonden Avanza Zero? På 10 årssikt eller du tror mer på Spiltan Aktiefond investement som är dyrare i avgift än Avanza Zero? Tackar så mycket. Mvh.jack

 2. Hej Skägget!

  Vet du om Nordea har beslutat om ett särskilt utdelningsförfarande likt ABB ännu? Eller vet du om det är på gång? Står i valet och kvalet att sälja Nordea på mitt ISK och i så fall köpa tillbaka i en KF.

 3. Hej Marcus

  Jag har har IPS på Avanza. Köper aktier regelbundet i den. Inget nysparande. Hur påverkas den av källskatten på Nordea? Är det samma som en KF då det är en försäkring ?

  Glada hälsningar

  C

 4. Hej!

  Går i köpetankar, men är osäkert om man ska satsa på den svenska eller finska aktien? Finns även en dansk version…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)