Bolån boostar portföljen

Som jag nämnde på aktiechatten i veckan har jag tagit ett bolån för att boosta portföljen. Det är ett rätt litet lån och kapitalet sätts i trygga högutdelande alternativ:

Global X SuperIncome Preferred (SPFF)
Global X Super Dividend (SDIV)
Realty Income
Amasten Pref
Castellum
Victoria Park Preferensaktie

Över hälften satte jag i nya innehaven SPFF och Victoria Park Preferensaktie. Direktavkastningen blir viktat för innehavens storlek 6,3 procent. På årsbasis just nu ska jag kassaflödesmässigt tjäna 4 procentenheter i ränteskillnad mellan finansiering och direktavkastning. Relativt låga prisrisker och valutakursförändringar tillkommer.

Stiger räntorna kan jag på olika sätt inom rimlig tid betala av på lånet i förtid.

Blir det börskrasch har jag nu mer kapital att flytta från preffar till stamaktier i börsens bästa bolag när då de äntligen blivit billiga igen.

7 reaktioner till “Bolån boostar portföljen”

  1. Hej och tack för en bra blogg! Kommer du att att teckna Akelius nya preffar? Lite sämre än deras förra emission men över 6% i avkastning, hur tänker du?

  2. En fråga om ansökningsblanketten…

    På anmälningsblanketten så ska man fylla i om man är aktieägare i Akelius. Menar dom då mig som ”preferensaktieägare” eller är det bara dom som äger ”vanliga” aktier?

    1. Det är lite otydligt vad dem egentligen menar, men definitionsmässigt är även du som har preferensaktier en aktieägare. Sätt kryss i rutan du. Sen finns det inga noterade stamaktier i Akelius vad jag någonsin sett, så det är nog inte så mycket att välja på.

  3. Hur har det gått för dig med den här investeringen? Ser ut som att tex SPFF är ner rätt mycket sista året. Jag har möjlighet att göra samma sak och undrar om du hade gjort likadant idag med den vetskapen du har nu lite drygt ett år senare?

    1. Det har gått bra. Aktierna och ETF.erna jag köpte har sammantaget ökat i värde. Exempelvis SPFF har fallit i kurs ungefär lika mycket som dollarn stärkts. Kursen du ser på grafer hos Avanza exkluderar dessutom utdelningarna och då direktavkastningen är drygt 7 procent är det ingen fara. Jag skulle göra samma sak idag. Blir det en längre börsnedgång kommer jag nog att belåna min bostad mer, men det krävs typ 20-30 procents nedgång för det som det känns just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)