Börsutvecklingen och nysparande

Kan du se en parallell med år 1999 (börsen gick upp m 65%, t ex LME ökade m 100%) och år 2000 då börsen eskalerade fram till början av mars, varefter börsen rasade extremt i ett år eller ngt ditåt? Eller du menar att det är andra förutsättningar i nuvarande läge?
Ja det kan jag. Men det är med det sagt inte exakt samma läge nu som 1999. Då var investeringarna enorma i främst telekom, nu har företagen hållit investeringarna nere i många år och istället sparat och höjt utdelningar. Istället är det centralbankerna som är expansiva. 

Någon frågade om Didner & Gerge Fonder och du svarade:
”Har du inte allt för mycket i Sverige funkar både vanliga Sverigefonden… ”
Vad menar du med: ”Har du inte för mycket i Sverige… ” ??
Jag menar att om man redan har en massa svenska aktier eller andra aktiefonder så behöver man inte mer. Men om man inte har för mycket i Sverige kan man fylla på med fonder från Didner&Gerge. Det blir ibland lite hastiga formuleringar i aktiechatten. 🙂

Kan vi förvänta oss en sättning eller ett fall för OMX när vi nu är på all time high? Jag har övervikt i aktier men samtidigt garderat mig med bear i OMX sedan januari. Rätt till en början såg jag, men nu verkar jag ha fel då kronan stärks, Ukraina verkar stabiliseras och Grekland verkar vara bortglömt. Vart är fallet?
Jag vet inte när börsen går ned härnäst, men jag vet att det kommer alltid krascher då och då, precis som sådana här kraftiga uppgångar.  Så länge trenden är upp är övervikt mot aktier rätt. De få gånger jag haft bearprodukter har de alltid gett mig förluster, så jag undviker bear nuförtiden. 🙂 Bäst med sådana är det när börstrenden är nedåt. 

Jag efterfrågar en syn på Apples framtid. Vart är vi på väg där Apple ger sig på Spotify och lanserar apple tv?
Apple satsar på mycket olika precis som de andra IT-drakarna. Det är en snabbföränderlig bransch, så investeringar bör ske med försiktighet. 

Jag har inte vågat dra igång på aktiesparandet riktigt, eftersom jag alltid har gått in för sent. Däremellan har jag försökt att hoppa in och ut, och där har du helt rätt – det går inte, sen blir man tokig av jagandet som sker många timmar per dag. Eftersom jag dessutom har haft två jobb har tiden ej funnits… Men nu tar ångesten över här. Jag är nu ordentligt påläst, men har tyvärr väntat ett par år (säger ju att jag är en katastrof) på ett större ras. Går jag in NU kommer det att rasa inom kort. 
Min plan rör sig runt att, istället för att börja använda tomma kapitalsparet, starta ett ISK på Avanza eller Skandia och istället för att som tidigare bara ha handlat i fonder så lurar jag på att följa din filosofi – att köpa stadiga aktier med utdelning. Och sedan inte hoppa in och ut, utan låta pengarna ligga i 10-15 år. Det vore kul att kunna jobba ett par år kortare på ålderns höst, eftersom jag har jobbat alldeles för mycket hittills.
Marcus, hur skulle du agera i min situation med 1.5 miljon på räntekonto i dagsläget. Dvs VAR du skulle placera och vilka aktier eller kanske fonder?
Det låter som att du borde börja försiktigt och ha en renodlad utdelningsstrategi där all utdelning under de kommande tio åren ska återinvesteras i nya aktier. Köp aktier i t.ex. Investor eller stabila utdelare som de på http://hernhag.se/?page_id=837 och se kursnedgångar som något positivt, för du kommer ju att kunna köpa fler nya aktier för utdelningen ju lägre kursen är. Och ju fler aktier desto mer utdelning nästa gång osv. Även en kvartalsutdelande aktie som Akelius Preferens vore bra, du får utdelning oftare och den lär svänga mkt mindre än börsindex. Sätt in lite pengar på ett ISK direkt och kör igång så du kommer just igång och börjar lära dig din strategi. Sen kan du trappa upp det när det känns bra.

——

Även nästa vecka blir det en ny vecka 🙂 och därmed en ny aktiechatt. Fler frågor och svar blir det då. 

/Skägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)