Råttan, utdelningar och andra frågor och svar om börsen

Här kommer ännu en frågelåda. Håll till godo så hörs vi på aktiechatten på fredag:

Brukar vara inne och följa din aktie chatt med på på fredagar. Tack för bra och ofta väldigt informativ chatt. Sen brukar jag även kolla vad du har investerat i via din sajt. Nåt jag skulle vilja att du lägger till är senaste datumet när du synkade ditt webside-innehav mot Avanza innehav om du förstår vad jag menar.
Byter jag innehav brukar jag blogga om det inom en vecka och uppdatera min portföljsida i samband med det. Däremot om jag bara minskar eller ökar i ett innehav skriver jag inte om det, eftersom jag inte skriver ut hur stor vikt respektive innehav har i aktieportföljen.

Jag har satsat relativt mycket i Rottneros 28.7% just nu… ganska hög volatilitet och risk men jag har starka känslor att de kommer med en bra rapport nu 12 feb och jag tror de har en ljus framtid i ca 3-4 år. Har du några tankar kring dom?
Rottneros aktiekurs var över 20 kr i början av 00-talet. Det säger en del om utvecklingen i bolaget. Just nu går det bra för bolaget och aktien är spännande, men det känns inte som något att behålla hur länge som helst. 

Då det lönar sig oerhört mkt mer att ha pengarna i aktier än på banken (lägre risk), är min fråga till dig:
Jag har 200000 kr på ett fasträntekonto (0,8% ränta, det bästa jag kunde få då) på DDB och vill plocka ut det kapitalet för att placera det i aktier med väsentligt högre direktavkastning (utdelning). Problemet är om jag tar ut pengarna vill de ha en straffavgift på 1000 kr. Kan det ändå löna sig att placera om pengarna till vettiga aktier?
Vi vet ju heller inte då det stora raset kommer, vilket vissa s k experter tror att det infaller i år. Troligtvis kan vi se en parallell med början av år 2000, när aktierna gick fantastiskt fram till 8 mars, då alla aktier föll extremt. Inte minst IT o Telekom o BioTech.
I år har aktierna verkligen vaknat och gått upp ca 10 %. Säg hur hade du gjort; behålla kapitalet på banken till extremt låg ränta (och ta straffavgiften) eller placera hela beloppet i aktier med fin avkastning trots risk för ett eventuellt ras i nära framtiden?
1000 kr i straffavgift är bara 0,5% av de 200000 kr du har på fasträntekontot. Tar du den kostnaden och vill ha lite skydd mot börsras men ändå få bättre ränta/direktavkastning är fastighetsbolagens preferensaktier bra alternativ. T.ex. Akelius och Hemfosas preferensaktier känns rätt bra prissatta och avkastar uppåt 6% om året med kvartalsvisa utdelningar. Sannolikt faller de mycket mindre än börsindex om det blir ras och fortsätter de låga räntorna ger preferensaktier mer än konton på sikt. Jag hade nog flyttat till de aktierna direkt, men satt en del i vanliga aktier också. Men främst vid börsrekyler öka i bra bolag. 

Jag tar chansen att ställa en fråga efter att ha läst din krönika angående försäljning av värdepapper i depå för att omplacera i KF eller ISK utan att behöva skatta mer än nödvändigt. Jag  började spara i  depå innan jag kom på finessen med KF och därför har depån blivit lite satt på undantag vad det gäller nya köp, men har ändå vuxit 100% och jag vill på något bra vis ta hem den vinsten utan att skatta bort för mycket på två ställen. Jag undrar då om det är en fördel att avvakta utdelningsdagen, ta hem utdelningen och sälja i depån  efter den kurssänkning som blir, och med disponibla medel i KF/ISK återköpa till den lägre kursen. Om detta är en bra idé, hur snabbt i samband med utdelningsdagen kan man sälja i depån, samma dag eller dagen därpå, för att inte missa utdelningen?
I en vanlig depå beskattas ju hela utdelningsbeloppet med 30 procent. Således kan det inte vara en skattemässig fördel att vänta till efter utdelningen med att sälja. Mindre skatt kan det inte bli, såvida inte aktien faller med mkt mer än utdelningen när den skiljs av. Om det nu bara är skatten som räknas ska du om jag fattat allt rätt sälja innan. Någon stor skillnad blir det inte. För att få en utdelning ska du vara ägare när börsen stänger dagen innan X-datum. Så fort utdelningen är avskiljd kan du sälja hur snabbt som helst. 

Jag vill börja köpa aktier och tjäna på utdelningar. Jag kan mycket om företagen, men undrar bara en sak. Ska man köpa aktier dagen innan avstämningsdagen eller när ska man köpa för att få utdelning? Ska man köpa Tele2:s aktie eller Nordeas härnäst dem ger ju ganska bra eller?
För att få en utdelning ska du vara ägare när börsen stänger dagen innan X-datum. X-datum är första handelsdagen efter att utdelningen avskiljts. Att bara äga en aktie över en utdelning ger inget, då aktier i regel faller med utdelningen. Delas 5 kr ut per aktie lär aktien falla ungefär 5 kr per aktie i kurs. Fördelen med utdelningar är att du långsiktigt över flera år får utdelningar samtidigt som aktien i takt med att bolaget under varje år tjänar in nya pengar till nya utdelningar, vilket gynnar aktiekursen. De bästa utdelningsstrategierna är de långsiktiga. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)