Brookfield-bolagen – ett framgångsrikt men komplicerat nätverk

Brookfieldbolagens affärer
En av adresserna i New York. 666 Fifth Avenue.

Kanadensiska Brookfield-bolagen är intressanta och stora spelare inom infrastruktur och grön energi. Deras nätverk av bolag och olika röster är däremot komplicerat.

Som ägare i Brookfield Renewables, Brookfield Infrastructure och Brookfield Asset Management blev jag intresserad när jag på twitter fick tips om en artikel om bolagsgruppen i Financial Times (om artikeln är bakom betalvägg prova här istället).

Att Brookfield Property sålde kontorsbyggnader i New York City till sitt moderbolag, spindeln i nätet, Brookfield Asset Management, för att få in extra kapital i samband med i en affär som ökar exponeringen mot köpcenter (malls) är kanske lite konstigt. Det fokuset får mig också att hålla mig borta från just Brookfield Property, även om det finns chans till bra affärer i en pressad del av fastighetssektorn investerar jag hellre i fastigheter med tydligare megatrender i ryggen.

Om Brookfield-bolagens ägarstruktur och många gemensamma projekt har jag ingen särskilt åsikt. Det är lite insyn, men de gör oftast bra affärer. Sånt tar jag gärna rygg på. Även komplicerade nätverk kan vara hederliga och göra lovande investeringar.

14 reaktioner till “Brookfield-bolagen – ett framgångsrikt men komplicerat nätverk”

 1. Mindre insyn fick till följd att jag har en mindre position i detta bolag än vad som annars skulle vart fallet. Synd att artikeln är stängd bakom betalvägg nu, sånt grisen i säcken material betalar jag aldrig för.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

 2. Får man fråga var du valt att köpa dessa? Jag har Avanza men tex Brookfield Infrastructure Partners går ju inte att köpa där längre.

   1. Jag köpta en större post runt påsk sista året om jag minnas rätt – precis för Avanza stängda handeln. Nya köp kommer jag att göra via Nordea.

 3. Hej, hur funkar det med källskatt på utdelning från kanadensiska bolag? har hört att det varit lite olika nivåer. Vissa har betalt 15 procent medan andra har fått betala 25 procent i källskatt.

 4. Hej!
  Jag är sugen på att köpa Brookfield Renewable Partners och Brookfield Infrastructure Partners, men det verkar inte möjligt via Avanza (som jag har), stämmer det?

  Nöjer mig i så fall kanske med Brookfield Asset Management, och undrar om du har några åsikter om det är bäst att köpa den på NYSE eller på Torontobörsen. Vad har du valt, och hur tänkte du?

  Hälsningar Constance

  1. Hej!
   LP går inte via Avanza, men samma bolag men där aktiens namn slutar på Corp fungerar. Corp motsvarar aktiebolag, men kostar lite mer trots exakt samma ekonomiska exponering. Jag tror det går att handla via Nordnet.

   Brookfield Asset Management kommer du annars långt med. Spelar ingen större roll vilken börs. Det är ett kanadensiskt bolag, men de sätter utdelningen i USD så båda noteringarna har sin logiska motivering att välja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)