Budet på Nobina

Det har kommit ett uppköpsbud på bussbolaget Nobina värt 108 kr kontant per aktie. Jag tycker det är ett bra bud då budpremien var 29 procent och jag har sålt knappt hälften av mina aktier över börsen.

Resten av innehavet har jag tackat ja till via anmälningsformuläret som ska finnas hos varje bank. Genom att på det viset sälja direkt till budgivaren Basalt (Ride BidCo) slipper vi courtage.

Accepttiden slutar 14 januari 2022 (länken går till Nobias sajt).

Som en läsare påpekade finns det tre scenarion:
1. Att alla eller tillräckligt många tar budet på 108 kr.
2. Att budet inte tas och att det istället blir ett högre.
3. Att budet inte tas och att det dras tillbaka, varefter aktien rasar.

Hur mycket ska man lyssna på styrelsen som rekommenderar aktieägarna att acceptera budet?
Budet på Nobina är högt och tillräckligt bra. Det är värt att tacka ja till. Jag tror inte det kommer något högre bud, även om andra enligt uppgift har varit och nosat på bolaget tidigare utan att erbjuda något.

Aktiekursen handlas strax under budkursen, vilket innebär att aktiemarknaden tror att det går igenom till 108 kr. Risken är att mer än 10 procent av aktieägarna ändå säger nej och att budet då dras tillbaka istället för att höjas. Det är därför jag sålt en del. Resten vill jag sälja för 108 kr.

Att det i teorin går att köpa fler aktier för ca 107 kr och sen sannolikt sälja för 108 kr gör att den spekulativt lagde placeraren ser chansen till en liten vinstaffär. Jag skulle aldrig göra det. Uppsidan är minimal men sannolik, nedsidan är stor men mer osannolik. Det är svårt att bedöma hur sannolikt, så jag avstår det och har som sagt säkrat hem en del kapital.

Vid minsta osäkerhet eller tvekan till budet från institutioner säljer jag över börsen, även om kursen då står lägre.

Som Nobinas styrelse påpekat i pressmeddelandet:
Flera styrelseledamöter är av uppfattningen att Nobina – baserat på Bolagets framtidsutsikter, nya strategi och affärsplan samt ställning som Nordens största kollektivtrafikföretag – har potential för en accelererad tillväxt, både organisk och icke-organisk, som kan skapa större värden än Ride BidCos offentliga uppköpserbjudande och därför kan vara intressant för investerare med ett långsiktigt perspektiv.”

Det kan därför kanske finnas långsiktiga optimister som inte vill sälja, men jag tror de är för få. Budet på Nobina lär gå igenom. Läs gärna även mina korta kommentarer i ärendet på aktiechatten hos PA.

8 reaktioner till “Budet på Nobina”

 1. Hej Marcus,

  Tack för bra inlägg.

  Såg att du rekommenderade* Bure och Creades för aktier på 10 års tid, dock förstod jag inte hur det är med substansrabatten på bolagen just nu enligt substansrabtt.se är deras kurs bra mycket högre än värderingen. Borde man köpa nu iaf eller vänta in rabatten?

  mvh
  Jerpa

  1. Hej!
   Jag tycker vi ska köpa i alla fall lite grann trots substanspremierna. Som jag nämnde i jag tror det var förra avsnittet av Börspanelen kan investmentbolagens substanspremier vara här för att stanna.

  1. Det är frågan. Allt beror på hur portföljen ser ut i övrigt. Andra tjänstebolag jag gillar är Addnode, Ework och Sweco. Något bolag med kollektivtrafik och bra utdelning kommer jag inte på just nu.

  1. Det innebär att budgivaren har fått in massor av ja-röster. Endast 1,4 procentenheter kvar till de 90 procent som krävs för att kunna tvångsinlösa resten. Jag tror nu att budet med stor sannolikhet kommer att gå igenom.

   1. Hej! Ok tack för snabbt svar! En uppföljningsfråga – hur ska man tolka följande, hur kan det spela in i för sannolikhet att budet går igenom?”Lazard Asset Management har ökat med 497 405 aktier i Nobina. Det motsvarar 5,3 procent.” ”UBS har ökat sitt innehav i bussoperatören Nobina till 5,12 procent av kapitalet och rösterna i bolaget”.

    1. Investmentbankernas kunder eller fonder kanske har köpt aktier för att kunna sälja till 108 kr. Jag tror och hoppas det är så, snarare än att de tänker försöka stoppa budet eller få det höjt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)