Dags att sälja BIP och BEP och andra LP – nya regler på väg

Nordnet har idag meddelat oss sparare i olika så kallade LP:s (motsvarar handelsbolag/kommanditbolag) att nya regler och skatter gör att de kommer att stoppa oss från att äga sådana framöver.

”Vi har identifierat att ett eller flera av dina innehav kommer att påverkas av ett nytt amerikanskt regelverk som träder i kraft 1 januari 2023. Det nya regelverket innebär att försäljningar av innehav i så kallade ”Publicly Traded Partnerships ” kommer att påföras en stämpelskatt om 10% av hela försäljningssumman. Exempel på värdepapper som påverkas är Brookfield Renewable Partners LP UnitBrookfield Property Partners A Units Brookfield Infrastructure Partners L.P Unit Enterprise Products Partners L P Unit och Lazard Lazard, A.”

10 procent i straffskatt på hela försäljningsbeloppet vill vi ju slippa. Det stora problemet är att de vanliga bolagsformen Corporation som motsvarar aktiebolag står högre i kurs än LP.

För Brookfield Infrastructure är skillnaden mellan BIP och BIPC att den sistnämnda står 20 procent högre i kurs för exakt samma exponering mot verksamheten. Direktavkastningen är därmed lägre då utdelningen är identisk. Illa, men vad göra. Långsiktigt kanske det blir bättre med Corporation då den egentligen är mer anpassad för börsnotering av oss icke nordamerikaner med nätmäklare som går via depåbank.

Avanza har på grund av administrativa bekymmer länge inte ens godkänt att köpa andelar/aktier i bolagsformen LP, fast de har ännu inte meddelat att de likt Nordnet kommer att tvångssälja innehav i LP om man inte gör det själv.

Nordnet:
”Nordnet kommer från och med den 23 december 2022 inte längre att tillåta innehav i Publicly Traded Partnerships inom kapitalförsäkring, tjänstepension och andra pensionsprodukter tillhandahållna av Nordnet Pensionsförsäkring. Detta innebär att du snarast behöver sälja dina innehav i Publicly Traded Partnerships hos Nordnet. Vi erbjuder courtagefria försäljningar av dessa innehav fram till ovan datum.
Om du den 23 december 2022 inte sålt dessa värdepapper, kommer vi i enlighet med våra villkor att sälja de berörda värdepapperna för din räkning.”

Det är mina egenskapade ”indexfonder” alltså portföljer som jag har hos Nordnet och dessa kommer att jag att behöva byta från LP till C i. Motsvarande blir det för min utdelningsportfölj hos Avanza.

10 reaktioner till “Dags att sälja BIP och BEP och andra LP – nya regler på väg”

 1. Hej! Tusen tack för att du tog upp det här så snabbt, eftersom detta påverkar mig också, och jag funderar på hur jag ska göra.
  Känns ju inte så jättekul att bara byta till den dyrare Corporation, eller är det det bästa alternativet trots allt? Finns det några andra bra alternativ inom infrastruktur inom Sverige eller Nordamerika?

  1. Hej!
   Jag ser ingen bättre lösning är Corp. Finns inget i närheten i Sverige. I Nordamerika finns det en del olika, men ingen riktigt lika. Exempelvis Nextera (NEE) är framgångsrika inom grön energi och har höjt utdelningen 19 år i följd.

 2. Hej,
  Fick också detta meddelande.
  Kommer byta mina Brookfield renewable BEP.UN till BEPC
  på den kanadensiska börsen.

  1. Hej,
   så får det bli för mig också även om Avanza inte gjort samma tolkning av lagen som Nordnet. Än. Reglerna gäller alla och risken för de 10% i extraskatt på ett helt säljbelopp är något vi måste undvika.

 3. Jättetråkigt, speciellt för oss som gillar utdelningar. Först slopade man MLPs och CEFs, och därefter LPs. Nu får man inte ens inneha dem. Dessutom har man blockat flera välkända aktier såsom Boston Pizza från köp. Vad är det som pågår här egentligen? Är det löjligt överförmynderi från EU, eller finns det någon substans i det hela`? Tröttsamt är det i alla fall.

 4. Hej Marcus,
  Sitter i samma potta med Brookfield som övriga.
  Är lite nyfiken över hur du ser på Digital realty trust och Realty income?
  Både har fallit tillbaka ganska kraftigt. Kan vara ett vettigt ingångsläge?
  God fortsättning.

 5. Hej Marcus! Mina lazard Ltd påverkas ju av detta och måste alltså säljas. Finns det något annat sätt att få exponering emot banken eller är det bara att sälja och glömma?

  1. Hej!
   Obegripligt för mig att de gör det. Enligt uppgifter till mig från läsare vägrar Nordnets depåbank att uppdatera listan med aktier, trots att den är ett år gammal. I det fallet handlade det om ett annat bolag på säljlistan. Eventuellt kan det gå att flytta aktierna till annan bank där tolkning/lista är annorlunda, men jag kan ju inte svära på att Lazard Ltd in räknas som LP ändå på något oförklarligt vis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)