Se upp för lösenordsfiske på Instagram

Vid sidan av att det på Instagram förekommer försök till bedrägerier motsvarande Nigeria-brev och ID-kapningar finns det även lösenordsfiske. Jag har just blivit utsatt för ett sådant.

Det är varningsflagg för lösenordsfiske om någon ber om en tjänst av detta slaget. Att ge någon annan en länk för att återställa ett lösenord ska du ALDRIG göra.

Jag har blivit utsatt för ett lösenordsfiske på Instagram. Så här såg det ut och så här undivker du att förlora ditt konto och lösenord.

Länken som meddelandet jag fick gällde kom på SMS. Personen i fråga har alltså gått in på mitt konto och försökt återställa lösenordet till mitt konto. Det ovan om att avsändaren behöver min hjälp med en länk är bara ljug. Vad skulle ens en ”hjälplänk” vara? 🙂

Bara man själv i hela världen kan ha nytta av en återställningslänk som skickas till ens eget mobilnummer. Jag klickade därför aldrig på länken i SMS:et. URL:en ser dessutom suspekt ut:

Återställa ett Instagram-lösenord? Klicka aldrig på en länk om du får ett sådant här SMS utan att själv ha begärt återställning av ditt eget konto. Som en klok person påpekade på Twitter ska man heller inte lägga ut hela länken offentligt, för bedragaren kan se det och använda länken. Jag har därför klippt bort lite från fotot av säkerhetsskäl.
Klicka aldrig på en länk om du får ett sådant här SMS utan att själv ha begärt återställning av ditt eget konto. Som en klok person påpekade på Twitter ska man heller inte lägga ut hela länken offentligt, för bedragaren kan se det och använda länken. Jag har därför klippt bort lite från fotot av säkerhetsskäl.

Det här resulterade i ännu en anmälan och blockering mot ett bedragarkonto på Instagram. Får du många följare får du allt se upp. Framgång kräver att man bevakar sin position.

2 reaktioner till “Se upp för lösenordsfiske på Instagram”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)