Är det dags att köpa H&M?

Läsarfråga: Jag fick din bok ”Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning” i julklapp och läser den, tillsammans med dina inlägg på sajten, med största glädje. Mycket bra info och inlägg! Två frågor har ploppat upp i huvudet:

1.      Kan man säga när det är som bäst på året att köpa svenska utdelningsaktier? (Egna reflektioner: I. Om man tänker långsiktigt, så är det kanske av mindre värde, även om man vill försöka tajma nedgång på bästa sätt. Köper man å andra sidan månadsvis, så balanserar det ju kursens upp- och nedgång)

2.      Du skriver att du kan köpa H&M när direktavkastningen är 4% eller högre. Dags att köpa nu med andra ord!? (4,01 idag). (Sitter redan idag med en post som jag skulle vilja förbättra utvecklingen för, så jag har dessvärre ett känslomässigt förhållande till aktien.)

Mitt svar:
Tack för att du köpt min bok.
1 Nej, men det finns säsongseffekter och även vissa studier som indikerar överavkastning veckorna innan utdelningarna om våren. Det bästa för långsiktiga placerare är köpa då och du, på rekyler eller när det passar dig bäst.

2 Jag köpte senast gången som H&M hade en direktavkastning på ca 4% och tänker inte öka nu. Faller aktien till 220 kr kanske. Just nu känner jag mig fullinvesterad i aktien som är ett av mina största innehav.

2 reaktioner till “Är det dags att köpa H&M?”

  1. Har 100000 kr i HM – eller HADE ska man kanske säga 😛 Är långsiktig men får lite ågren ändå när de till synes bara går nedåt. Hur ska man tänka här egentligen, om man tänkt behålla 15-20 år? Känner mig så besviken då HM var ett av de bolag jag trodde jag kunde ”lita på”, vad beror nedgången på?

    1. Är du så långsiktig ska du strunta i kursen och behålla så länge bolaget inte sänker utdelningen. Bolagets marginaler har pressats de senaste åren och vinsten har därför inte ökat. Försäljningen i jämförbart antal butiker är mycket svag. H&M:s utbud av kläder har haft det lite svårt i konkurrensen antar jag. Det är upp till bevis under 2017. Det har antytts att investeringarna blir lägre så börjar inte vinsten peka upp snart blir jag orolig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)