Därför sålde jag AT&T

Jag har sålt min försvarsspelare AT&T. Först genomför de en storfusion som jag först var skeptisk till, men sen började tycka verka helt okej. Därefter nu när fusionen äntligen är godkänd och klar faller aktien ner under de ca 32 dollar den bottnat alla gånger tidigare de senaste åren.

Jag sitter inte med surdegar i evigheter utan byter till slut. Jag vet inte varför de faller så mycket och även om man kan tycka att jag borde hålla fast vid en utdelningshöjare drar jag vidare till nya jaktmarker där kurstrenden är mindre oroande nedåt.

Det är bara med långsiktigt neutral kurstrend jag kan stå ut och vänta på uppgång. I t.ex Fortum fick jag vänta jättelänge, men nu verkar trenden vara på väg uppåt på riktigt så att säga även om Fortum vänt ned runt 20-22 euro per aktie tidigare.

När AT&T vänder upp långsiktigt och kurstrenden blir stigande ska jag titta på aktien igen. Omvänt i Tele2 där jag köpte i den aktiens konsolideringsintervall och var redo att vänta länge och bara ta emot hög direktavkastning kom kursuppgången oväntat snabbt och stort.

Tack vare AT&T:s höga utdelning och att dollarn stärks tjänade jag trots allt 4% på affären. Uselt, men ingen totalförlust trots kursnedgången.

Värre gick det i Skanska som jag sålde på rapporten. Bättre ha kapitalet någon annanstans då aktier som faller trots goda börstider och högkonjunktur inte är något jag har så där extremt mycket tålamod med.

15 reaktioner till “Därför sålde jag AT&T”

 1. Hej

  Jag är en relativt ny person på 20 år här bland alla bloggar och på twitter. Jag upptäckte denna värld för ca 1,5 år sedan och under denna tid har jag läst och förkovrat mig många inlägg och böcker, däribland ett par av dina ”Så enkelt blir du…”. Att läsa av detta inlägg av dig, men även andra bloggares inlägg, är det inte så enkelt, vilket jag även själv har fått uppleva.

  Jag är faktiskt förvånad att du hade AT&T men också till att du verkar vara oförstående till att de faller rent kursmässigt. Först vill jag framlägga att är det inte en skillnad på kurs och egentligt värde? Marknaden kan mycket väl ha fel och vad gör det dig att ligga kvar? Hur lång horisont har du generellt?

  AT&T är ett bolag med ett av världens absolut största skuld i alla kategorier. Detta hade de redan INNAN köpet av Time Warner och sedan blev denna inte mindre direkt. Förvisso ökar nu deras kassaflöde, men i takt med att bolagets konkurrenter växer och tågar in på marknaden (tänker främst på Disney) samt det faktum att Hulu (snart i Disneys ägo) och Netflix finns en stor risk att detta kommer att falla.

  Hur tänkte du kring AT&T:s skuld då du investerade? Jag är inte så jättekunnig, men borde det inte vara en mycket stor risk då räntan väl stiger? Bolagets kreditbetyg är ju inte heller så högt…
  Sedan har ju AT&T:s kurs varit i nedgående trend (i bästa fall platt) sedan urminnes tider?

  Mycket av det som jag har skrivit är sådant som jag har läst mig till på Motley Fool (men även sekins alpha). En bra artikel är b.la. denna:�https://www.fool.com/investing/2018/05/01/is-atts-dividend-worth-the-pain.aspx

  Många frågor här, men det är kul att få kontakt med en av de författare som jag läste allra fört när denna värld öppnades för mig!

  1. Trevligt att du läst ett par av mina aktieböcker.

   AT&T tog jag in bl.a. då jag litar rätt mycket på Oxford Income Letter och höll med dem när jag analyserade bolaget själv. Jag kan inte bedöma om fusionen med Time Warner är bra för den stärker kassaflödet eller dålig för det blir så mycket skulder. Skulder ger hävstång vilket är ett tveeggat svärd. Det kan slå åt båda hållen.

   Svårt också att säga hur framtiden ser ut inom en snabbföränderlig bransch. Många bedömare, även vissa på Fool trodde att grönt ljus för fusionen skulle lyfta aktien. Jag investerade i förstaläget för att jag trodde aktien i vart fall inte skulle falla under botten på 32$ i kursintervallet om de bara höjer utdelningen och går någorlunda bra som bolag, men sen vid fusionen blev jag tveksam men behöll efter en del funderingar.

   Marknaden kan ha fel, men ofta är marknaden smart och bra påläst. Jag kan inte analysera allt i ett jättebolag som AT&T än mindre hänga med exakt i alla turer kring kunder som byter från en digital tjänst till en annan i USA. Enklare tänk och enklare metoder sparar mycket tid och brukar ta mig långt. I t.ex. Tele2 och Bahnhof har jag gjort mycket bättre affärer i telekombranschen men utan att ha grävt i alla tusentals detaljer. Trenderna i bolagens utveckling, trenderna för nyckeltalen och trenden för aktiekursen säger rätt mycket. Till slut tippade det över i fel riktning för AT&T så jag sålde.

 2. Själv ligger jag lång i ATT. En yield på 6% samt stundande utdelningshöjningar från en aristokrat kan jag absolut tänka mig att ha en pott i.

  Ligger även lång i Skanska, men köper inte mer utan väntar att den ska bottna.

 3. AT&T utdelningshöjare med 4 cent om året. Roligt att du blivit trader likt Kavastu. Livet är för kort för att vara långsiktig:)

  Patrik

  1. Jag ägde aktier i AT&T i tre år, från 2015 till 2018. Detta trots att kurstrenden var ganska trist under stor del av den tiden. Och du tycker att jag blivit trader som Kavastu? 🙂 Nja, det är något av en överdrift att hävda tycker jag. 🙂

 4. Hej!

  Riktigt intressant podd nu senast tillsammans med Investeraren!

  Var intressant att höra om hur du resonerar kringa strategier (att ha en är viktigt!), nyckeltal, kurstrender osv. Det enda jag saknade är vad du har för absolut lägsta gräns gällande direktavkastningen för att du ska investera i en aktie?

  1. Hej! Trevligt att höra. För utdelningsaktier på lång sikt har jag ingen ristad i sten. Jag tror JNJ hade lägst på drygt 2%, men sen höjde de och direktavkastningen var uppe på 3% som högst nyligen. För mina tillväxtaktier som jag kompletterar portföljen med behöver de inte ge utdelning alls.

 5. Jag tror att kursen gick lägre bara pga utspädning från TW aktieägare och att folk är girigare nuförtiden och vill ha snabbare avkastning än vad fusionen med TW kan leverera. Jag hoppas för en dipp under 30 sen uppgång igen. Jag köpte nyss :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)