Enbridge – positiv utdelningstrend sedan 1953

Kanadensiska Enbridge äger oljepipelines och har en fin utdelningshistorik. Den stigande trenden sedan 1953 imponerar minst sagt. Antalet år i följd med höjningar är 23.

Enbridge med ticker ENB.TO håller på att lägga bud på övriga bolag i gruppen. Det förenklar upplägget med MLP:er och andra bolag (EEP, EEQ, SEP, ENF) som också äger pipelines att slå ihop allt till en stor struktur. Jag gillar de ska fokusera mot reglerade pipelines, få ned hävstången (skuldsättningen), samt höja utdelningen med 10% om året 2018-2020.

Som vanligt är det ingen direkt exponering mot oljepriset, utan i första hand mot volymerna. Det utdelningsbara kassaflödet och vinsten har vänt upp i år och utdelningsandelen är under kontroll.

Oljetransporter är en miljövänlig investering, men vår civilisation kommer att behöva olja under decennier framöver. Enligt Enbridge presentationsmaterial (se länk ovan) väntas kanadensisk oljesand växa stadigt fram till år 2030. Trevligt nog har bolaget också gaspipelines. Bolaget står för en stor del av exporten till amerikanska raffinaderier.

Brookfield Infrastructure ger förstås mer spridning mellan olika sorters infrastruktur, men Enbridge höga direktavkastning runt 6 procent lockar för att vara en utdelningshöjare. I slutet av augusti tog jag en medelstor post i aktien.

10 reaktioner till “Enbridge – positiv utdelningstrend sedan 1953”

 1. Visste inte om sammanslagningen, det har varit rörigt vilken Enbridge man skall investera i, vilket har varit en anledning att stå utanför. Lite billigare CAD hade uppskattats om jag ska köpa

  1. Ja, CAD är rätt dyr nu.
   Tyckte också att det var rörigt först, men sen jag såg att främst skatteskäl är det som får ENB att sluka alla andra bolag i sfären klarna det. Då är det ENB vi fokuserar mot.

 2. Hej Skägget!

  Hur är det nu igen med utländska utdelningsaktier? Beskattas och få igen säger vissa. Vissa andra säger att man kan ha de i ”liten” skala på ISK, utan att bli skattemässigt förlorare. Vissa andra säger att man sätta de på en Kapitalkonto? Kan du redan ut! Ha en bra dag och tack för kloka artiklar!

 3. Hej! Intressant bolag, snabb fråga: varför skriver du inte upp Enbridge på din sparportfölj? Uppdateras inte din sparportfölj så ofta?
  Tack för bloggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)