Estea Omsorg säljer allt till Slättö Core+

Estea Omsorg meddelade för en vecka sedan att man säljer alla sina fastigheter och blir av med banklånen. Köpare är onoterade Slättö Core+ som betalar med egna aktier. Affären räddar Estea Omsorg från något värre och vi kan nu sova gott om natten även om det gör ont när man drar av ett finansiellt plåster.

Försäljningspriset innebär 13 procent i substansrabatt mot bokförda värdet och i linje med det nya värdering som JLL gjort.

Estea Omsorg meddelade för en vecka sedan att man säljer alla sina fastigheter och blir av med banklånen. Köpare är onoterade Slättö Core+ som betalar med egna aktier. Affären räddar Estea Omsorg från något värre och vi kan nu sova gott om natten även om det gör ont när man drar av ett finansiellt plåster

”Det överenskomna fastighetsvärdet innebär en premie om ca 36% jämfört med börskursen per den 8 december 2023 för Estea Omsorgsfastigheters börsnoterade kapitalandelsbevis. Försäljningspriset motsvarar ett NAV om ca 55,8% jämfört med 98,2% per det tredje kvartalet 2023.”

Estea Omsorgs nya NAV-kurs (Net Asset Value, substansvärde) blir med andra ord 55,8 procent av det nominella värdet som kapitalandelsbevisen handlas till. Utan substansrabatt ska kursen ligga där på ca 56 procent nu.

Anledningen till att affären sänker NAV:et från 98 procent till 56 procent är att rabatten på 13 procent man säljer fastigheterna för slår med hävstång mot det egna kapitalet. Priset är räknat på tillgångarna och med belåningsgrad på 62 procent holkar tydligen 13 procent i rabatt ur det egna kapitalet med ca 42 procentenheter.

Då räntetäckningsgraden under fjärde kvartalet hamnade under ett uppstod en situation där man måste agera. Som Estea skriver i kallelsen för omröstningen om affären:
”De kraftigt höjda räntenivåer har blivit en betydande belastning för Fonden och vi kunde vid slutet av årets tredje kvartal se att verksamhetens intäkter inte täcker finansieringskostnaderna.”

Belåningsgraden sjunker (citat från pressmeddelandet):
”Belåningsgraden i Slättö Core+ proforma per det tredje kvartalet inklusive förvärvet av Estea Omsorgsfastigheter uppgår till ca 47%, jämfört med 62,5% för Estea Omsorgsfastigheter per det tredje kvartalet 2023.”

Vad får vi för kapitalandelsbevisen nu?

Kapitalandelsbevisen är värda kursen 56 procent på papperet.

Alla tillgångar blir i praktiken aktier i Slättö Core+ som äger fastigheter inom bostäder, logistik, lätt industri och nu även omsorg/äldreboenden.

– Slättö Core siktar mot 3-4 procent i utdelning av det egna kapitalet och har utdelningskapaciteten, säger Per Torpare, Head of Fundraising and Business Development på Estea Omsorg.

Det öppnar för att Estea Omsorg ska kunna betala ut i alla fall delar av all ränta på kapitalandelsbevisen. Skulden till oss andelägare för innehållet ränta kvarstår. Det lär dröja innan vi får den, även om bra affärer för Slättö Core ökar de chanserna.

Kom ihåg att räntan inte ändras, utan det är fortfarande det är fortfarande de ursprungliga 4 procenten på nominellt värde 100 procent. I teorin mer än det dubbla nu när kursen står så mycket lägre.

I fredags skickade banker som Avanza ut meddelande om röstningsförfarande och det verkar vara det som sänder chockvågor på marknaden. Estea Omsorg rasade under första delen av handeln den 18 december 2023.

Slättö Core borde enligt mig gissningsvis max ha 10-15 procent i substansrabatt. Esteas kurs borde därför stå i ca 50 procent om nominellt värde, strax under NAV. Om affären går igenom är kurser runt 20-40 procent misstänksamt billig, en ren fyndvärdering. Om inte marknaden ser något som jag inte ser.

Hur ska vi rösta i affären?

Alla kvarstående ägare borde rösta ja, annars blir konkurshotet för stort.

20 reaktioner till “Estea Omsorg säljer allt till Slättö Core+”

 1. Hej Marcus!

  Tack för att du klargjorde de nya premisserna.
  Hur blir det med löptiden? Fortfarande slutet av 24, eller är det nu rena fastighetsaktier? Handlas över börsen?

  mvh Erik B

  1. Hej!
   Jag vill minnas att Estea är strukturerat så att de kan förlänga löptiden ytterligare ett antal år igen och igen. Löptiden är om så krävs på tills vidare-basis.
   Kapitalandelsbeviset blir kvar som vanligt, men dess enda innehåll är aktierna i Slättö.

 2. Hej och tack. Jag röstade ja till förslaget. Är rädd att det kan gå åt skogen om det inte går igenom, då blir det kanske panikförsäljningar till rabatt av fastigheter. Hoppas att Slättö är ett reko bolag och att detta kan göra att det blir ett positivt kassaflöde och inte som det är nu….

  Mvh
  Mats

 3. Hej Marcus
  När ett företag gör nyemission behöver extra kapital. Om jag röstar Ja till förslaget kommer de att kräva mer kapital?
  Vad händer om jag röstar nej till förslaget? Eller röstar Ja till en del av ägandet?

  Tack
  Mvh Ezzy

  1. Hej!
   Genom att gå samman med Slättö Core tar köparen över både fastigheterna och deras belåning. Därmed slipper Estea nyemission. Annars hade man nog satsat på det.
   Du kan rösta olika med olika delar av ditt innehav. Röstar du och andra nej riskerar det att bli konkurs.

 4. Första varningstecknet här kanske var när räntan pausades. Fick nån information om det? Jag har mina bevis hos Avanza och fick inget meddelande. Ska man själv hålla koll?
  Häls. Johan

 5. Gällande avslutningen i ditt inlägg, är det fortsatt av uppfattningen att dagens kurs är en fyndvärdering? Den ligger ju på 27 % i dagsläget.
  Jag undrar också om de inte har någon skyldighet att meddela oss ägare hur de ser på framtiden nu när de har sålt?

   1. Kursen är nere på 18%, har det hänt något fundamentalt som jag missat, eller har folk bara tappat sugen?

 6. Har du fått någon information från Slättö Core hur framtiden planeras nu efter uppköpet.
  1. Kommer Slättö Core att börsnoteras?
  2. Hur kommer ”Esteas obligation” hanteras? Tänker på räntan, och skulden till oss obligations ägare.

  1. 1 Jag har inte hört något om det. Tror det dröjer åratal.
   2 Estea fortsätter att handlas som vanligt. De har bara en oblånad tillgång och det är aktierna i Slättö Core+ och troligen kommer det lite utdelning där någon gång om året. I den mån det kassaflödet räcker så ska Estea kunna betala ut ränta igen. Jag gissar att det inte alls räcker för räntan och ränteskulden, men att det blir plåster på såren. Till slut kanske Estea säljer sina aktier i Slättö för att kunna bli av med substansrabatt och betala tillbaka ränteskulder, men det sker nog först efter att värdet ökat en del.

 7. Hejsan! Vart kan man hitta information kring hur mycket aktierna i Slättö core plus är värda?

 8. Estea upp 35% idag, visserligen från en krampaktig kurs. Det är såklart positivt att de börjar pynta lite utdelning igen, men det var väl redan sedan tidigare känt att NAV ligger någonstans kring ca 60% ? Är nyheten så stor att den ska dra upp kursen 35%? Nåja, lite ljusning kanske man kan skönja och kanske studsar den upp just för att något över huvud taget kommunicerades?

  Mvh
  Mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)