Det bästa från superboken Factfulness

Via Storytel har jag lyssnat på superboken Factfulness av Hans Rosling (med Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling). Här är de bästa faktabitarna och mina slutsatser.

Att många makthavare, högutbildade och andra svarade sämre än slumpen på Roslings frågor är häpnadsväckande, men kanske inte förvånande. Nobelpristagare kanske inte är tillräckligt breda i sitt fokus för att vara allmänbildade.

De flesta människor får tydligen stryk av slumpen när det gäller att svara på Roslings grundläggande frågor. Inte konstigt att den politiska debatten och medias svarta rubriker är så negativa är när så många är sämre än schimpanser som tokchansar på alla frågor.

Förklaringen till de dåliga svaren är enligt Rosling att många har en gammal världsbild, det som rådde för 30 år sedan eller längre tillbaka. Så oerhört mycket i världen ser allt bättre ut nuförtiden, men många som hört Rosling tog inte till sig fakta utan höll fast vid sina felaktiga uppfattningar.

Folks felaktiga världsbild beror tydligen på hur hjärnan fungerar, den är negativ och drar förhastade slutsatser för att det fick mänskligheten att överleva på stenåldern.

Världens utveckling går generellt sett åt rätt håll

Det finns mycket att lära sig av diagrammen i Factfulness som också finns på nok.se. Utvecklingen över flera års sikt är glädjande. Världens fattigdom minskar som andel av befolkningen enligt sid 1 i denna PDF från boken, de flesta i världen har fått det bättre ekonomiskt sett, de flesta barn blir numera vaccinerade, barnadödligheten minskar, de flesta flickor får numera en utbildning, andelen äldre kommer att öka då medellivslängden stiger, tillgången till vård ökar globalt, det blir statistiskt sett allt säkrare att flyga, etc.

Antal katastrofer minskar i världen enligt Gapminder.
Antal katastrofer minskar i världen enligt Gapminder. Apropå katastrofer var det faktiskt ingen som dog av radioaktiv strålning varken i Tjernobyl-olyckan 1986 eller efter tsunamin som slog ut japanska kärnkraftverket i Fukushima 2011. Folk dog av andra orsaker.
Antal döda i strid minskar långsiktigt. Graf från boken Factfullness. Lyssnar du på ljudboken via Storytel är det bara att klicka på Hans Rosling så får man fram e-boken.
Antal döda i strid minskar långsiktigt. Graf från boken Factfulness. Lyssnar du på ljudboken via Storytel är det bara att klicka på Hans Rosling så får man fram e-boken.

Alla förbättringar ovan innebär att det är fel är tala om vi och dem, rika och fattiga. Den bilden av världen är tydligen över 50 år gammal nu. 75 procent av jordens befolkning lever i i-länder med omkring medelklassnivå. Den extrema fattigdomen halverades mellan 2005 och 2015 och var 2017 nere på 9 procent. Tänk därför inte kollektivt och dra folk och länder över en kam!

Mina ganska ganska långtgående slutsatser

På så vis är boken Factfulness enligt mig ett (ej uttalat eller avsiktligt) stöd för demokrati, global handel och kapitalismen. Att en miljard asiater på några decennier har nått svensk medelklass rent ekonomiskt är ett resultat av den internationella handeln. Att vi flyttat arbeten och produktion dit. Att tillväxtmarknadsländerna växer och driver på efterfrågan samtidigt som digitaliseringen effektiviserar och tar fram fantastiska produkter.

Factfulness tycker jag även indirekt förklarar varför vissa alltid är negativa till börsen, så kallade permabjörnar. Deras hjärnor och medias ofta negativa rubriker spelar dem ett spratt. Rädsla och negativitet höll människan vid liv på stenåldern, men i tider när allt blir bättre blir vi lätt lurade av våra känslor och instinkter. Permabjörnarna verkar bli det kroniskt.

Vi optimister har roligare och tjänar generellt sett mer pengar över tid än den som alltid spekulerar i sämre tider trots att börsens hundraåriga(?) trend uppåt. De långa megatrenderna talar för en bättre värld i de flesta fall.

Hans Rosling ger även en känga åt miljörörelsens domedagsprofeter. Sluta skrämmas och överdriv. Inget mer ”prat, prat, prat” utan nu är det dags för handling. Trenden för klimatet är att det blir varmare och då är det viktigt med korrekt data, inte att ropa vargen kommer. Överdrifter riskerar enligt Factfulness att underminera klimatrörelsen. Det här med klimatflyktingar är ett exempel på det då det tydligen finns mycket lite stöd för en koppling mellan antalet flyktingar och klimatet.

”Tygla alla dina dramatiska instinkter.”

Jag tycker det är mycket bättre att investera i grön energi och energieffektivisering så att utsläppen minskar, än att åka runt och prata om att världens undergång är här. Att gripas av panik och agera som om huset brann är helt fel. Det behövs fakta och rätt åtgärder, inte överdrifter och känslor.

Pandemier då? Hans Rosling var på plats när Ebolan bröt ut i Liberia 2014 och åtgärderna med social distansering hjälpte då. Det gav Rosling erfarenheter även av hur myndigheter ska och inte ska agera, vem som ska ge resurser till vad. Han lärde sig att många pratar för sin egen sak, då bildligt uttryckt alla med en hammare alltid kommer att betrakta allt som spikar.

I Wuhan-coronavirusets 2020 saknar jag Rosling. Undrar vad han hade rekommenderat för typ av nedstängningar och vad hade han sagt om politikers och myndigheters agerande?

Mer läsning om hur världens utvecklas åt rätt håll

Vill du veta ännu mer om varför du ska vara optimist? Här är länkar till mer läsning på andra sajter.

Det de flesta investerare förstår världen fullständigt fel
(Libertythroughwealth)

De har graferna är värda tusentals ord och miljoner dollar
(Libertythroughwealth)

HumanProgress.com

Uppdatering 8 juli 2020. Översatte titlarna i länkarna ovan och lade till den översta.

Uppdatering 23 november 2021. Vill du veta mer om trenderna som gynnar vissa börsbolag läs Trenderna som gör dig rik på aktier.

Boken Trenderna som gör dig rik på aktier.

Köp min aktiebok om 2020-talets trender på Adlibris, Bokus eller signerad på Sterners Förlag.

2 reaktioner till “Det bästa från superboken Factfulness”

 1. Inte en enda kommentar? Märkligt.

  Har med tänkt på Rosling flera ggr, vad hade han sagt och hur hade han agerat? Läste boken i vintras har jag för mig, bra timing.
  Det är av största vikt att alla får lite mer kunskap om hur världen utvecklats och att allt verkligen inte är mörker, långt ifrån.

  Just nu läser jag Johan Norbergs bok Framsteg, och den är i samma tema som Roslings Factfullness. När man läser om ”det var bättre förr” tiden så inser man vilken skit det var. Medellivslängder på 35 år (om du hade tur). Hög barndödlighet, sjukdomar som härjade och inga direkta försvar. Smutsiga skitiga miljöer, återkommande svältperioder, det var standard back in the days! Ren jävla misär för dom flesta helt enkelt. De flesta positiva förändringar har skett de senaste 100-150 åren. Att vara vid liv nu är något att vara rejält tacksam över.

  Mer fakta åt folket!

  Så läs, Framsteg av Johan Norberg
  Steven Pinker – Upplysning nu

  Eller surfa in på:
  https://futurecrun.ch/goodnews/
  https://www.positive.news/
  https://reasonstobecheerful.world/
  https://www.gapminder.org/
  https://humanprogress.org/index

  Eller min favorit med snygga enkla och tydliga grafer o bilder:
  https://informationisbeautiful.net/beautifulnews/

  Och sist:
  https://ourworldindata.org/causes-of-death
  Ourworldindata innehåller massor med data, huvudsidan innehåller mest Corona men klicka er vidare på sidan för att läsa mer om sjukdomar, svält etc. Nästan allt är på nedgång, dvs det blir hela tiden bättre, trots alla bakslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)