Frågelådan – Jag har beslutat att köpa lite Bitcoin

Frågelåda
Frågelådan. Du frågar, jag svarar. Foto: Mimmie England.

Läsarfråga: Jag har beslutat att köpa lite Bitcoin.  Tacksam om du har tid att säga några ord om Bitcoin och vem/vilka du i så fall skulle kontakta?
Svar: Bitcoin är en digital tillgång jag inte rekommenderar. I vart fall inte till nybörjare. Jag skrev tidigare att bitcoin är det nya Viagra. För att handla behöver du en digital plånbok (wallet) och så gå till lämplig marknadsplats för bitcoin.

Läsarfråga: Finns något bolag i Sverige eller USA som har månatlig utdelning? 
Svar: Jag känner inte till någon svensk månadsutdelare. Men det finns kvartalsutdelare på sidan om utdelningsbombmattor. I USA har exempelvis fastighetsbolaget Realty Income månadsutdelning.

Vet du hur mycket den historiska utdelningsökningen per år varit på Stockholmsbörsen på lång sikt (10-20-30 år)? Känner du till någon undersökning eller har någon källa som tar upp detta? Det vore även intressant att få reda på eventuella skillnader med low-yield resp high-yield aktier. Jag har googlat men inte hittat siffror för Sverige.
Jag har ingen sådan statistik för Stockholmsbörsen. I min samling på aktiestatistik har jag detta:
”Bolagen på S&P 500 har enligt uppgifter från 2015 höjt utdelningen med i genomsnitt 5,7 procent om året under de senaste 50 åren. Det är klart över genomsnittliga inflationen på 4,1 procent. Mätt från 1990 hade utdelningarna höjts med i genomsnitt 5,8 procent om året.”
Källor: Alexander Green på Investment U och The Oxford Income Letter.

Läsarfråga: Vilka företag rekommenderar du som är bra i en portfölj?
Svar: För aktietips: fråga mig på aktiechatten. Den är på fredagar kl 10-11.

Läsarfråga: Förr i världen hade man ett VP-Konto/Servicekonto där stod man själv registrerad som ägare på sin aktier hos respektive bolag, man stod i deras aktiebok. Idag finns det bara depå som förvaringsalternativ till sina aktier. Då är det banken som står registrerade som ägare till dina aktier om jag förstått detta rätt? Vad händer med dina innehav om banken går i konkurs? Ska man vara orolig att allt bara är puts borta?
Svar: Nej, det är inget att vara orolig för. Mig veterligen står det ”registrerad av banken på kommission av kund”. Det är av administrativa skäl aktierna registreras i bankernas namn, ägandet är ditt.

En kommentar till “Frågelådan – Jag har beslutat att köpa lite Bitcoin”

  1. Kolla med den börs för bitcoin som inte sätter dig i skuld om det rasar utför.
    testa cryptorunner sweden, men var kall och inte girig.
    Men läs på och lek lite med småpengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)