Kris för Oscar Properties preferensaktier

Min sida med villkoren för preferensaktier har jag uppdaterat på två ställen.

1 Hancap Pref är avnoterade nu och bolaget omstrukturerar och emitterar aktier hejvilt. Sålde du inte innan är det bara och avvakta och se var dina preferensaktier tar vägen och om du får utdelning igen framöver.

2 Rörigt är det även i Oscar Properties Pref. Här ställs utdelningarna in och även årets möjlighet att få B-preffen inlöst till 500 kr läggs på is.

En gång i tiden gillade jag Oscars preffar och rekommenderade tyvärr i alla fall B-preffen där man kunde begära inlösen. Det gav ett kursmässigt golv till aktien. Sen föll kurserna i båda preferensaktierna då bostadsmarknaden började backa ifjol och jag hoppas att alla mina läsare utnyttjade chansen att under 2018 lösa in B-preffen till 500 kr.

Att undvika allt inom bostadsutveckling och alla preferensaktier med högre direktavkastning än 8 procent är råd jag håller fast vid.

Möjligen ska jag sänka gränsen från 8 procent till 7,5 procent i direktavkastning då Oscars preffar är de som (tidigare) legat på gränsen och sen ställt in utdelningen. Annars har alla preffar med direktavkastning från ca 8 procent och nedåt hittills alltid klarat sina utdelningar. Runt 8 procent och uppåt, som Hancap, Eniro och de andra, där är riskerna högre än vad det är värt att ta som placerare.

Var försiktig med dina pengar och undvik de riskablaste preferensaktierna.
Var försiktig med dina pengar och undvik de riskablaste preferensaktierna.

14 reaktioner till “Kris för Oscar Properties preferensaktier”

 1. Vad tror du om SSM Holding. Är tyvärr ägare av en av deras obligationer, och är livrädd att förlora en miljon. De köper ut q1 2019. Säljer jag får jag nog inte mer än 50% nu. Sälja eller ha is i magen? Tack för input.

  1. Kan inte det bolaget i detalj, men känns som fel bransch just nu. Som obligationsägare står du först i kön om det blir konkurs eller liknande. Behåll obligationerna du.

 2. Hej Marcus! Jag gillar Amastens pref. Tycker att det verkar vara ett vettigt bolag som satsar på rätt sorts bostäder. Inte många verkar äga preffen. Vad anser du?

  /Peter

 3. Hej och tack för svar! Hittar inte den infon (ang ändrad inlösen). Har man ändrat i bolagsordningen nyligen?

 4. Hej Marcus! Jag har fått ett erbjudande att byta mina Oscar properties pref b till stamaktier. För varje aktie får jag 667 stamaktier. Nu har jag dom som värdepapper -75%. Vad händer om jag inte acceptera? Hur ska jag göra?
  Med vänlig hälsning,
  Christina

  1. Hej, för bolagets skull behöver alla tacka ja, men den iskalle placeraren tackar nej och väntar på att få all upplupen utdelning. Frågan är om det är värt risken. Oscar P:s stamaktier lär pressas ned rejält när alla nya aktier börjar handlas så frågan är hur bra erbjudandet egentligen blir kortsiktigt. Svårt val!

   1. Hejsan
    Själv har jag et antal Pref B aktier som är accepterade för inlösen i mars 2019. De är låsta på mitt avanzakonto och ingen utbetalning har gjorts.
    1. Hur stor är risken för att Oscar Properties går i KK?
    2. vid en KK vilket typ av innehav ger störst chans till återbetalning , accepterade preffar för inlösen, eller stamaktier?
    MVH
    Johan

    1. Hej!
     Risken för konkurs finns där, men är svår att uppskatta. Jag gissar i blindo på 20%.
     Preffarna borde vara bäst ända fram tills de verkligen konverterats till stamaktier och registrerats hos bolagsverket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)