Frågor och svar om utdelningar, Saab, ICA och välja investmentbolag

Vad tror du om SAAB och ICA?
Jag tycker båda aktierna är rätt bra då bolagen ser ut att hålla sina positioner väl. Med det sagt har både Saabs och ICA:s kurser rusat i väg väl mycket på kort tid nu.

Jag har aldrig hållt på med aktier men skulle vilja börja lite smått, vad ska man tänka på och vilka belopp ska man använda? Samt det ska hemskt gärna ge utdelning på lång sikt alltså 2-10 år?
Vad trevligt att du vill börja spara pengar i aktier. En sak att tänka på som nybörjare är att grunda med investmentbolag, så du får riskspridning. Den här typen av bolag är billigare än aktiefonder, men brukar ge bättre avkastning. Siktar du på utdelningar kan du titta närmare på de stabilaste utdelarna. Tänk på att börsen rasar ibland med 20-50%, och vi vet aldrig i förväg när. Att ha likvider utanför börsen (och aktier i bolag som ger utdelningar) att köpa för om det rasar kan lugna nerverna när det går ned.

Vill investera i tre aktier som jag kan ha väldigt långsiktigt. H&M är ett av dem. Övriga jag står mellan är Lundberg, Investor, Melker Schörling och Industrivärlden. Vilka två skulle du välja på en 10 år period?
Jag skulle välja Industrivärden C, som släpat efter i kursutvecklingen lite grann nu sista halvåret eller så. Sen är Lundbergs det tryggaste alternativet medan Melker Schörling det mest riskabla och tillväxtbolagsfokuserade, vilket är på både gott och ont. Det hela beror lite på vilken risk du vill/vågar ta.

Ska man investera nu eller efter utdelning?
Om du investerar nu eller efter utdelning spelar ingen större roll i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto. I vanlig depå skulle jag nog snarare avvakta och köpa efter utdelning för att slippa skatt på utdelningen och hoppas att aktien ska återhämtar sig. Utdelningar lönar sig bäst på lång sikt, där den underliggande intjäningen och nya utdelningar är det som får aktierna att stiga efter att pengar skiftats ut.

Har du något förslag på ett stabilt bolag som går upp och ner ständigt för daytrading?
Daytrading har jag inga aktieråd för tyvärr.

——————-

Det var alla mejlfrågor och svar om sparande i aktier för denna gång. Vi ses i aktiechatten hos Privata Affärer nu på fredag kl 10:00.
/Skägget Hernhag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)