Sex råd om insiders, långsiktighet och skatt

Jag tar mig friheten att citera mig själv. Den här gången är det ett gäng råd från i höstas som jag ställt samman.

SE UPP NÄR STORÄGARE OCH INSIDERS SÄLJER

”När storägare och andra insiders däremot köper ska du inte ha bråttom att sälja.”
Källa: PA-krönika den 4 november 2014. Det behöver inte gå upp alla gånger insiders har köpt, för även de kan ha fel. Men när storägare t.ex. lägger uppköpsbud på till synes låga nivåer ska du kanske inte jubla över budet utan fundera på varför det kommer.

”Riskkapitalbolag brukar vara rätt bra på att tjäna pengar och säljer inte ut aktier till dåliga priser.”
Källa: Analys den 4 december. När storägare och insiders säljer vid nyintroduktioner är det tveksamt om du ska köpa. Riskkapitalbolagen brukar vara bra på att tajma utförsäljningar och sälja över börsen när aktier är dyra.

SIKTA PÅ STIGANDE UTDELNINGAR OCH LÅNGSIKTIGHET

Jaga inte de absolut högsta direktavkastningarna utan titta även på möjligheterna att utdelningarna ska höjas framöver. Det är bättre att äga aktier i ett bolag som delar ut mer och mer över tid, än i en aktie där utdelningen inte höjs eller till slut sänks (och det var därför som aktien från början kostade lite i förhållande till utdelningen och därmed hade hög direktavkastning).”
Källa: Aktiechatten 1 november. Kvalité går före kvantitet även när det gäller utdelningar.

”Min slutsats är att strategin att köpa och behålla funkar trots maximalt dålig tajming om du är så långsiktig som fem till sju år.”
Källa: PA-krönika den 18 november. Om du sen tar hem vinster efter en lång uppgång och köper mitt i börskrascher lär du kunna tjäna mer pengar snabbare.

”De flesta gånger du tokchansar lönar det sig inte och du har ingen fördel alls av att ha haft aktien i en ISK eller KF.”
Källa: PA-krönika den 25 november. De aktier du vet att det lönar sig att ha i ISK eller KF är de med stora utdelningar. I alla fall med låg schablonränta.

SATSA PÅ DET DU ÄR BRA PÅ OCH DET ÄR INTE SKATTEPLANERING(?)

”Att skatteplanera är en mänsklig rättighet som kan löna sig, men bara till en viss gräns.”
Källa: PA-krönika den 25 november. Det är bättre att spendera mer tid på att tjäna mer pengar, istället för att ”extraknäcka” genom att skatteplanera jättemycket och avancerat.

—————-

Allt ovanstående finns även inlagt i goda-börs-råd-snurran.

Precis som jag redan skrivit på Twitter har jag lagt upp ”Tre megatrender att se upp med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)