Har Swedbank Robur Ny Teknik gått upp för mycket?

Läsarfråga: Swedbank Robur Ny Teknik-fonden har gått upp mycket den senaste tiden. Jag tycker den är intressant och skulle vilja investera i den. Tror du att man ska vänta lite och se ifall den går ner lite eller hoppa på tåget nu? Vad tror du? Känns som den gått för bra de senaste 2 månaderna.
Svar: Trenden för fonden är fint uppåt och så länge vi har en stark uppåtgående trend är det mest sannolika att den fortsätter ett tag till. Jag förstår att det tar emot att köpa strax efter en brant uppgång, men en idé är att köpa för lite mindre än du tänkt dig och sen öka om det kommer en rekyl. Blir det ingen rekyl under sommaren så är du i vart fall inne med en del kapital.

Läsarfråga: Jag tänkte höra med dig om du har något tips om vid vilket tillfälle det är läge att investera i räntor. Är det något speciellt man ska tänka på? Reporäntan på -0,50%, hur påverkar den räntefonders upp och nedgångar?
Svar: Allt beror på om du placerar i en kort eller lång räntefond och vilka risker du är beredd att ta. Korta räntefonder med statliga obligationer ger lägre avkastning än inflationen just nu. Företagsobligationsfonderna kan nog fortfarande slå 2 procent om året. Undvik fonder där det är lång bindningstid för obligationsräntorna, de kan falla om räntorna börja stiga.

Läsarfråga: Varför har du Sampo i portföljen? Den har väl i princip nästan stått still i 3 år? Är det som en stabil A-kassa för dig kanske?
Svar: Sampo ger mig ett gäng stora och stabila försäkringsbolag plus Nordea. Nordea är iofs inte den bästa banken, men Sampo ger en bred slagsida mot ett gäng kassakor inom nordisk finans. Utdelningstrenden pekar uppåt sedan finanskrisen.

Läsarfråga: Ta in W P Carey, Boston pizza royalties inc eller ica-gruppen/Axfood? Kan inte bestämma mig är mest sugen på ngn av de utländska. 
Svar: WPC är utdelningshöjaren, men Boston Pizza har nog lite högre direktavkastning. ICA/Axfood är stabila och valutaförändringar påverkar inte utdelningarna, men bolagen möter ökad konkurrens via mat på nätet. Jag kan inte välja åt dig.

Läsarfråga: Min son på 20 år letar billiga aktier köper & säljer o grejar. Mest vinst! Nu tänker han köpa Generic Sweden 7,50 styck vänta på utdelning o sen ev sälja. Vad tror du, är det bra aktie på sikt? 
Svar: Har inte tittat så noga på bolaget, men det mesta av den höga direktavkastningen beror på en engångsutdelning pga att de sålt konsultverksamheten. Ofta faller aktier med motsvarande utdelningsbeloppet när utdelningen är avskiljd, för att sedan i takt med att bolaget tjänar in mer pengar börja stiga.

Läsarfråga: Vad du tror om Fingerprint i framtiden? 
Svar: Fingerprint är en lottsedel jag inte vågar rekommendera. Bäst att undvika den.

5 reaktioner till “Har Swedbank Robur Ny Teknik gått upp för mycket?”

  1. Hur vet man om det är lång bindningstid för obligationsfonderna?

    spiltan högräntefond tex.kan den tänkas gå upp eller ner om räntorna går upp?

    1. Räntedurationen (bindningstiden) står i månadsbladen som fonderna ger ut. Alla ger inte ut information om det tyvärr och det kan vara lite svårt att hitta. Spiltan Högräntefond skulle kanske gå ned marginellt först för att sen vända upp i takt med att de högre räntorna innebär högre förräntningstakt.

  2. Hej, Jag är 78 år gammal och lever väl i 3-5 år till Jag har 370000:- på ett Santanderkonto med usel ränta. Jag funderar på om jag skall köpa Robur Teknikfonden för pengarna i stället, men jag gör ju inte det för att det är roligt. Tjänar jag mer på det än att ha pengarna kvar hos Santander. Är jag för gammal och det är tryggare att ligga kvar i Santander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)