H&M, Bahnhof, börskrasch, ränteplaceringar – frågor & svar

Bahnhof, förra kvartalsrapporten gick ju bra och dem gör ju vinster men den har knappt gått upp efter den rapporten. Nu är det ju rapport nu den 28 oktober här, vad kan tänkas hända då?
Ingen aning, det är svårt att veta vad som är inräknat i kursen och vad som inte är det. Men fortsätter det komma bra rapporter borde Bahnhof-aktien förr eller senare gå bra, innan eller efter rapporterna.

Det kommer sådana där varningar då och då, ofta stämmer de inte, men i bland får de rätt. Kanske blir det en börskrasch, kanske inte. Så länge vi åtminstone har en del cash redo för en nedgång och en del aktier kvar redo för uppgång kan vi gilla läget oavsett hur det går. 
Vad tror du om en börskrasch ? finns ju samma tendenser som de gjorde i oktober 2000 och i juli 2007! Tror du att de kan komma inom ett år?

Har en fråga ang Cumula. Fram till 20 okt kan man teckna sig för Emission 1, 2kr/aktie. 2015 räknar de med att göra Emission 2 för 120kr/Aktie.
Jag tycker det låter väldigt optimistiskt. Vad tror du?

När det gäller Cumula tycker jag diplomatiskt uttryckt att det känns väl optimistiskt. Jag har aldrig stött på något liknande, vilket säger en del. Läs även det jag skrev om Cumula i krönikan.

Jag har nyligen fått HM-aktier i gåva. Min tanke är att jag ska påbörja min egen portfölj med hjälp av dessa. Planen från början var att avvakta rapporten och sälja av viss del i samband med denna (ca 40-50%) för att placera om, oavsett om det vart vidare uppgång eller en rekyl. Kort och gott försöka sälja så nära toppnivån i samband med rapporten som möjligt. Nu fick jag tyvärr in akterna på mitt konto först till dagen efter rapporten då rekylen var ett faktum. Det känns osäkert att ha en aktieportfölj med endast en aktie i. Ska man sälja av en del redan nu eller ska man vänta på bättre tider för HM?
Å ena sidan är H&M ett av börsens allra bästa bolag och aktier. Å andra sidan så är det onekligen en risk att ha hela portföljen i en enda aktie. Trots allt har H&M inte rekylerat särskilt mycket om vi tar hänsyn till tidigare uppgångar. Kursen har knappt backat i år. En idé är ju att du säljer för ett lite mindre belopp än du tänkt dig nu när aktien gått ned en smula, så kan du sälja lite mer efter nästa uppgång.

Jag tycker din chatt är bra men jag vet inte hur jag ska kunna göra för att ställa frågor till dej.
Frågor i chatten ställs i de formulär som ligger ute på sajten kl 10-11 om fredagarna. Jag hinner inte svara på alla frågor jag har i aktiechatten. Men får jag frågor via mejl så svarar jag och publicerar även det i inlägg du kan klicka fram på Frågor och svar om börsen och aktier. Som du kan se publicerar jag förstås inte namn och mejladress på de som frågar.

Jag vet inte var jag skall placera mina ränteplaceringar! I ISK eller fonddepå? Hur skall jag tänka? Kan du beskriva under placeringsalternativen 1-11? Jag har tänkt köpa några av dessa: SPP Obligationsfond, Skagen Tellus. Dansk Invest Global Corporate Bonds SEK, och Spiltans Högräntefond. Placeras var?
Jag tycker de flesta ränteplaceringar inklusive fonderna du nämner gör sig bäst i vanlig depå. Avkastningsskatten i ISK äter annars upp en för stor del av räntan. Preferensaktier passar däremot bra i ISK, eftersom de årliga utdelningarna på 5-8 procent annars skulle skattas högre.

—-

Frågorna och svaren blir allt fler i takt med att höstmörkret sänker sig över fosterlandet. 🙂 Fler frågor och svar blir det om inte annat i aktiechatten nästa fredag hos Privata Affärer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)