Hur mycket kapital behöver jag för att börja spara i aktier?

Hur mycket kapital vi behöver när vi startar vårt aktiesparande handlar denna läsarfråga om. I princip går det att börja med en utdelningsportfölj även med oerhört små summor i startbelopp.

LÄSARFRÅGA: När är det lämpligt att börja med en utdelningsportfölj? Bör jag ha en viss mängd kapital eller kan man/är det värt att börja trots att man endast ett mindre belopp att disponera (säg 100 000 kr)?

HERNHAGS SVAR: Nej, det finns ingen egentlig nedre gräns för mängden kapital när du börjar spara i aktier. Det gäller oavsett om det är en utdelningsportfölj eller inte.

Tvärtom är det bra att börja med lite kapital så du lär känna dig själv som investerare i tid. Hittar en aktiestrategi som passar dig och här nämner jag ett flertal av dem.

Det är när du har lite kapital som misstag inte kostar så mycket. Många procent blir ändå ganska få kronor om ditt sparkapital är litet.

Börjar du att aktiespara först som miljonär vore det värre att exempelvis halvera kapitalet. Hur du upplevt en och annan stor börsnedgång och några felinvesteringar när du var nybörjare är det mycket värt när du till slut har ett större kapital. Erfarenheter och att vara lite härdad är mycket vunnet då, rent börspsykologiskt.

Finns det alls en nedre gräns för när det är värt att öppna ISK och börja med aktier så är det kanske några hundralappar eller någon tusenlapp. Det är praktiskt om du kan köpa minst en aktie i ett bolag, helst i flera olika bolag för riskspridningen i din portfölj. Annars är du hänvisad till Aktieinvests fraktionshandel för ditt sparande. Där kan du köpa andelar av aktier.

I tider där många nätmäklare och banker har nollcourtage för småsummor i kapital går det att köpa aktier ändå med väldigt lite pengar, men ska det över tid vara värt din tid och energi bör du försöka spara ihop till över tusenlappen i alla fall.

Slutsats: Börja spara i aktier i tid, när ditt sparkapital är litet.

Hur mycket kapital vi behöver när vi startar vårt aktiesparande handlar denna läsarfråga om. I princip går det att börja med en utdelningsportfölj även med oerhört små summor i startbelopp.
Foto: Mimmie England.

2 reaktioner till “Hur mycket kapital behöver jag för att börja spara i aktier?”

  1. Har läst samtliga av dina böcker (och en del andra)och det har varit otroligt lärorikt! Jag har valt utdelningsstrategin.
    Välkända bolag med bra utdelningshistorik.
    Om man vill sätta in ett startkapital föreslår många att man delar upp insättningarna över tid. Avser man då ett tidsperspektiv på några veckor eller månader?
    Och när man tex månadsvis sätter in pengar ,försöker man öka antalet aktier i alla bolag varje gång eller delar man upp och köper aktier i några bolag ena gången och i en del andra bolag nästa gång?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)