Jag har köpt mer i Fortum

Äntligen tar jag mig tid att blogga om att jag ökade lite i Fortum i måndags. Borde jag gjort tidigare, men bättre sent än aldrig.

Förvisso ser allt mörkt ut för energibolaget som lider att det allt lägre elpriset. Några nedlagda kärnkraftverk och en massa elbilar är flera år bort. Däremot är vintern och fjärrvärmesäsongen närmare, men det spelar ingen stor roll för mig som helst investerar på lång sikt.

Efter försäljningen av det svenska elnätet har Fortum enligt halvårsrapporten  1,8 miljarder euro mer i likvider och korta finansiella placeringar än i räntebärande skulder. Omsättningstillgångarna är 2,8 miljarder euro större än de långfristiga skulderna. Nettokassa med andra ord.

Den ordinarie utdelningen på 1,1  euro per aktie borde därmed inte behöva sänkas, även om årsvinsten sjunker och hamnar kring eller något under 1 euro per aktie.

Sen jag köpt har aktien stigit något. 1,1 euro delat på en aktiekurs kring 15 euro är 7,3 procent i direktavkastning. Det är nästan misstänksamt högt för att vara på en stamaktie. Någon stigande vinst eller många höjde utdelningar räknar marknaden inte alls med, snarare tvärtom om vi ska döma utifrån värderingen.

Bara genom att köpa ytterligare 100 aktier till får jag drygt en tusenlapp extra om året i utdelning. Många bäckar små.

Hade du hoppats på ett LADDAT inlägg med SPÄNNANDE råd om elbranschen så kan jag säga att jag inte kände någon KONTAKT med min ordvitsande hjärnhalva så här på kvällskvisten.

Förutom ovanstående stycke då.

11 reaktioner till “Jag har köpt mer i Fortum”

 1. Den utdelningsskatt som Finland tar ut får du väl tillbaka med automatik? Eller behöver man göra något aktivt själv?

  1. I KF får jag per automatik tillbaka källskatten efter tre år. Det ordnar alla bra banker/mäklare med. I ISK är det lite annorlunda, men källskatten kan avräknas schablonskatten.

   1. Tack. Jag tänkte på ISK (hos Nordnet). Vet du om det görs med automatik, eller måste jag själv kräva tillbaka källskatten?

 2. Hej Marcus,

  Jag har idag läst din senaste bok,,, grymt bra skrivet och lättläst:) Jag har idag investerat i Starbucks. Min första amerikanska aktie ever. Aktien har gått ner rätt mycket på senaste rapporten såg då läge att gå in…. vad det rätt gjort ? Har du några tankar kring bolaget med tanke på dagens kurs.

  1. Hej! Starbucks är ett stort och spännande tillväxtbolag med bra historik. Jag har ingen djup kunskap precis, men de känns spontant lovande.

 3. Hej Marcus, Jag håller på att sätta samman en långsiktig utdelningsportfölj där jag kommer köpa för samma summa i varje aktie månadsvis oavsett nivå på börsen. Jag har försökt få till en bra mix och undrar om du har lust att kolla vad du tycker? Följande tänker jag mig: Astra Z, Axfood, Betsson, Bilia, Castellum, H&M, Intrum Jus, Investor, Kinnevik, MQ, Nobina, Nordea, Resurs, Skanska, SKF, Swedish Match & ÅF. Eventuellt även Fortum pga den höga utdelningen, kan dom bibehålla den tror du? Vad tror du om denna portfölj? Någon som saknas eller något du hade tagit bort? Ville eg ha in ASSA, Sandvid, ABB eller Atlas, men tycker dom såg så dyra ut (PE 20-27) med låg direktavkast. Tänker jag fel? Har även ca 400-500 000 kr som jag ska ha in i denna portfölj förutom månadssparande. Ska man fördela investeringen av dessa pengar över lite längre tid för att sprida risk eller hade du köpt för allt på en gång för att få in maximalt direkt och därmed även maximal direktavkastning? Tack för en grym hemsida med massor bra tips! Hoppas du har möjlighet att svara.. Mvh Lucas

  1. Hej!
   Fortum riskerar att sänka utdelningen något år framöver, men en hög direktavkastning lär du få ändå om än inte lika hög som den är just nu.

   Mycket inom verkstad är ganska dyrt egentligen, så du tänker i princip rätt.

   Intrum kanske du ska avvakta med, frågan är hur vinnande deras koncept är efter fusionen och till vilket pris de säljer de verksamheter de måste sälja pga konkurrensmyndigheter.

 4. Hej igen,

  Ok tack för svar, uppskattas. Så i övrigt såg min mix bra ut? Något du hade adderat istället för Intrum? Kanske någon i USA? OM jag ska addera en verkstad ändå, vilken rekommenderar du? Sista frågan jag lovar, hur tycker du jag ska göra med den lite större engångsposten på 4-500 000 kr? Köpa allt på en gång nu eller sprida ut?

  Med vänlig hälsning, Lucas

  1. Jadå, mixen är inte så tokig. Jag tycker mycket inom verkstad känns för dyrt, svårt att säga just.
   Köp en del direkt, sprid ut några mindre delar. Att ha en viss del i krigskassa har sina fördelar för nerverna om det fortsätter ned.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)