Köpa a-aktien eller b-aktien?

Frågelåda
Frågelådan. Ni sajtbesökare frågar, jag svarar. Foto: Mimmie England.

Fråga: Rekommenderar du att jag köper A eller B-aktier i Investor? Eller ska jag köpa både och?
Svar: Investor A handlas tillräckligt mycket för att vara bra men är i regel lite billigare än Investor B. Se även min sida Köpa a-aktien eller b-aktien.

Fråga: Jag har Kinnevik aktier och undrar om jag får 18 kr/aktie i extra utdelning eller får jag MTG aktier? Hur många MTG aktier får jag i såfall? Vad händer med Kinneviks kurs, sjunker den då med 18 kr. ? Då blir det väl ett nollsummespel?
Svar: Du får 0,05 MTG-aktier per Kinnevik-aktie. Hur mycket det är värt beror på kursen i MTG, men ungefär 18 kr per aktie lär det bli. Kinnevik-aktien lär falla med det beloppet när aktien handlas exklusive utdelningen. Utdelningar är ett nollsummespel från dag ett till dag två, men övertid lönar det sig i takt med att bolagen tjänar in kapital till nya utdelningar eller att som i detta fall värden kan frigöras via en avknoppning.

Fråga: Diverse småbanker erbjuder väldigt höga räntor jämfört med storbankerna. Skillnaden består i att de inte har någon insättningsgaranti. Hur stor är risken egentligen att man ska bli av med sina pengar? Hur ofta händer det att en sådan bank inte kan fullgöra sina åtaganden?
Svar: Det har hänt då och då. Riskerna är i regel svåra att avgöra, så undvik konton utan insättningsgaranti.

Fråga: Vad tror du om Soltechs aktie på lång sikt?
Svar: Soltechs aktie är en hygglig chansaktie, men det har ännu inte ens börjat tjäna pengar.

Fråga: När man ska göra en aktievärdering, kan man då använda nyckeltalen som finns på nätbankernas aktiesidor? Dessa nyckeltal är ju framräknade på årsrapporten eller senaste kvartalsrapporten. Då är ju inte siffrorna man räknar på dagsaktuella! Måste de inte vara det? Går det att få tag på dagsaktuella siffror och hur i så fall? Hur gör finansinstitut och fondbolag när de gör aktievärdering? Använder de senaste rapportens siffror, eller får de tag på dagsaktuella siffror?
Svar: Börsbolagen redovisar sina siffror kvartalsvis och det är det aktuellaste som finns tillsammans med aktiekursen.
Det går också att använda analytikernas prognoser för helåret om man kan få tag i de uppgifterna och litar på att prognoserna är bra. Fonder och institut tittar nog både på senaste rapporterade siffror och prognoser för framtiden.

5 reaktioner till “Köpa a-aktien eller b-aktien?”

 1. Tack för en bra blogg och även bra böcker! Eftersom frågestunden på veckans affärer har uppehåll tänkte jag snika in en fråga här istället. Vad tror du kring Autoliv nu när Veoneer är avknoppat? Autoliv har jag gillat länge men kan inte få bort känslan att de lite knoppat av framtiden… Hur resonerar du?

  1. Aktiechatten är hos Privata Affärer och inte Veckans. Autoliv är fortsatt ett bra bolag, men jag säger inget om timing och när eventuellt köpa i så fall. Autoliv har mycket bra positioner på den marknad den kvarvarande verksamheten är på.

   1. Ja just det privata affärer är den ja. Tack för svar, det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig framöver!

 2. Hej! Jag är en av dem som beklagar att du stängt din frågelåda, men du har varit oerhört generös med dina råd genom åren och att du drar ned på dem förstår jag. Nu var min avsikt att lägga in en fråga till chatten i morgon, men det fungerar inte. Det får jag väl påpeka för de ansvariga, men försöker med en följdfråga ang MTG här i alla fall:

  Vad gör jag med mina 14 MTG som Kinnevik knoppat av? Min spontana reaktion var att sälja; jag vill slippa småslattar och MTG kommer väl i sin tur att yngla av sig i ett mindre antal Nent. Men sedan såg jag att PG har köprekommendation på MTG. Frågan är om jag istället skulle köpa fler aktier så det blir ett mer substantiellt innehav. Är MTG ett bra innehav också på längre sikt, vad tror du? Med vänliga hälsningar

  1. MTG ska tudelas i ett bolag med TV-kanaler och ett med e-sports. Stora skillnader mellan de två bolagen. Mest potential inom e-sports, men fråga dig hur många och små och nya innehav du vill ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)