Ny sida om de största riskerna med fondsparande

De största riskerna med fondsparande vill jag belysa för det pratas alltför sällan om dem. Köper du en globalfond får du hundratals aktier du inte kan något om i portföljen. Hur lätt är det att analysera och få koll på?

Morningstarstjärnor är heller inte precis något som säger något om de underliggande aktiernas värdering och andra risker. Särskilt inte då Morningstarstjärnor bygger på historiska kursrörelser samtidigt som fondernas innehav förändras hela tiden och förvaltare kan bytas ut.

Jag avråder inte från fondsparande då det sett över många år ger mer avkastning än kontanter och räntekonton, men tänk på riskerna och nackdelarna. Aktier är det jag rekommenderar i första hand, fonder i andra hand.

2 reaktioner till “Ny sida om de största riskerna med fondsparande”

 1. Hej Marcus,
  Då min aktie konto inte har gått som jag har förväntat mig är jag inne på att sälja aktier till fördel för fonder. Innan jag ställer min fråga vill passa på att tacka dig för alla tips samt dina böcker. Jag har bl.a. jämfört (10 år): KINV B, INVE B, Fond Lannebo Småbolag, Spiltan Aktiefond Inv, Swedbank Robur Ny Teknik. Det jag ser är att både Lannebo Småbolag samt Swedbank robur har överpresterat Kinv samt Inv. Min börskunskap är på ”basic” nivå så jag kan ha missat en del. Om du har tid/lust kan du skriva en par rader förklaring. Tack

  1. Hej!
   Tack för att du köpt mina böcker.

   Somliga aktiefonder har duktiga förvaltare som slår investmentbolagens aktier. Swedbank Robur Ny Teknik är en lite smalare fond som går riktigt bra när de branscher fonden investerar i går bra, men som antagligen skulle falla relativt mycket om det blir panik på marknaden. Högre risk men högre potential så att säga. Långsiktigt beror bästa valet lite din riskvilja och på om racet för småbolag och teknikaktier fortsätter eller om storbolagen börjar gå bättre igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)