Månadsutdelaren Exchange Income ny defensiv mittfältare i aktieportföljen

Trots att kanadensiska Exchange Income äger flera olika flygbolag och flygtjänstebolag känns deras långa fina utdelningstrend stabil. Det är åtminstone nischade flygbolag inom ganska defensiva sektorer och riskspridningen för koncernen har ökat under det senaste året från 90/10 till 75/25 mellan flygtjänster och tillverkning/industri (t.ex. Quest gör fönsterväggar och Westower bygger mobilmaster).

2013 hade bolaget en svacka i lönsamheten, medan intäkterna har pekar stabilare uppåt. Just nu gissar jag att aktien är något pressad av de högre oljepriserna som nog inte är helt bra för flygbranschen. Därmed har kursen fallit tillbaka efter att vinstlyft drev upp kursen under åren dessförinnan.

Exchange Income imponerar på mig när de beskriver sig själva. Att bolagsledningen sätter decentralisering och självständiga dotterbolagsledningar högt är bra. Fokuset mot bolag med bra marginaler och som kan försvara sina positioner och inte behöver alltför mycket kapital/investeringar gillar jag också. Familjeägda/drivna bolag där rätt personer är kvar i firman sen Exchange Income köpt dem är också en fördel.

Ska konglomerat fungera är det nog så man ska göra. Ungefär som Indutrade, Lifco och Nibe fungerar här hemma har Exchange Income bra förvärvsstrategi och decentraliserade dotterbolag. Att sen bolagsledningen bevakar bolagsinnehaven noga och agerar vid behov är en annan sak.

Exchange Income skriver i delårsrapporten att de sätter stolthet i långsiktigt värdebyggande för aktieägarna. Trots ett ganska investeringsintensivt kapital senast har utdelningsandelen minskat till 69% av fria kassaflödet och 77% av vinsten mött på tolv månader.

Exchange Income tar en ganska måttlig storlek i portföljen och bidrar med 6,5% i direktavkastning. Samtidigt har jag trimmat mitt innehav i Klövern Pref med 1/6. Sålde på 330 kr tidigare idag. Klövern pref är fortsatt ett av mina största innehav, men på de här kursnivåerna minskar jag innehavet eftersom det är höga kursnivåer helt enkelt och vi inte får några utdelningshöjningar i den typen av investeringar.

12 reaktioner till “Månadsutdelaren Exchange Income ny defensiv mittfältare i aktieportföljen”

  1. Jag googlade och hittade en hemsida som verkade helt uppbyggd kring att kritisera detta företag, bl.a. med avseende på flygsäkerheten. Vet inte vad man ska tro.

    1. Jag tror fortfarande på bolaget, även om branschen inte är pandemisäker. Att ett flygbolag kan klara utdelningarna genom en pandemi är starkt, men riskerna känns högre nu än tidigare. Aktien är tillbaka på medelhöga nivåer igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)